Επιδίωξη, η αποδόμηση του προφίλ Καραμανλή

Επιδίωξη, η αποδόμηση του προφίλ Καραμανλή

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξοι εμφανίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης. Μέσα στις τέσσερις υπολειπόμενες ημέρες της επίσημης «προεκλογικής» περιόδου, στο πράσινο στρατόπεδο εκτιμούν ότι μπορούν να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας. «Αρκεί», όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος, «να μη βγάλουμε για άλλη μία φορά τα μάτια μας μόνοι μας».

Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου και θεωρούν ότι μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας θα έχει εμπεδωθεί το ηγετικό του προφίλ. Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτιμάται πως συνέβαλε και η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε μείζονα θέματα, όπως το ασφαλιστικό. Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν, πάντως, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε «έτοιμος πρωθυπουργός», πλήρως ανταγωνιστικός προς τον κ. Κ. Καραμανλή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου ήταν πολύ πιο άνετος απ’ όσο στο παρελθόν, μη διστάζοντας να επιστρατεύσει το χιούμορ και αποφεύγοντας «κακοτοπιές», όπως ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη (τον χαρακτήρισε «αξιολογότατο στέλεχος με τεράστια εμπειρία»), οι φιλοδοξίες κορυφαίων στελεχών αλλά και τι θα πράξει ο ίδιος σε περίπτωση εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των υψηλών τόνων θέτοντας το ερώτημα: «Τι πρέπει να κάνουμε, να ψιθυρίσουμε όταν δούμε ότι κλέβονται λεφτά του ελληνικού λαού για να μην ενοχλήσουμε τον κλέφτη;», ενώ δήλωσε βέβαιος «για μια ισχυρή πλειοψηφία και νίκη του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, πραγματοποίησε ανοίγματα προς την «άλλη Αριστερά» και δη τον Συνασπισμό, κάνοντας συχνά λόγο για προγραμματικές συγκλίσεις σε μείζονα θέματα.

Στο επιτελείο του κόμματος υπάρχει προβληματισμός για την εφεξής επικοινωνιακή τακτική. Τα «γκρίζα» διαφημιστικά σποτ είναι, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, μετρήσιμα καθώς βελτίωσαν σημαντικά τη συσπείρωση των πράσινων ψηφοφόρων. Πλέον, αυτά οδεύουν προς απόσυρση ή έστω περιορισμένη χρήση, καθώς, όπως αναγνωρίζεται, «δεν μπορούν να πείσουν τους αναποφάσιστους, ενδεχομένως δε και να τους απωθούν».

«Το ΠΑΣΟΚ θα εκπέμψει τα θετικά του μηνύματα μέχρι την κάλπη, την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» επισημαίνουν από το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ότι «την ίδια άποψη έχει και ο Κώστας Λαλιώτης», θιασώτης της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο ίδιο πλαίσιο, διαψεύδονται εντόνως τα σενάρια που θέλουν τη Χαριλάου Τρικούπη να βρίσκεται πίσω από ένα νέο κύκλο σκανδαλολογίας λίγο πριν από τις εκλογές. «Ενα τέτοιο κλίμα θα έβλαπτε, ενδεχομένως, εξίσου Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ψηφοφόρους προς τα μικρότερα κόμματα» είναι η ανάλυση που γίνεται στο εκλογικό επιτελείο, επιμένοντας ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αποδόμηση του προφίλ του κ. Καραμανλή, που παραμένει το αναμφισβήτητο ατού της Νέας Δημοκρατίας και η προβολή ελκυστικού μηνύματος προς τους αναποφάσιστους.

Εφεξής το βάρος θα δοθεί στην αποφυγή του λάθους εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, στην απρόβλεπτη κρίση που θα προκύψει από μία δήλωση, κουβέντα ή χειρισμό κάποιου υποψηφίου, στην ενίσχυση του προφίλ του κ. Παπανδρέου και στην προβολή της «ενότητας» του κόμματος μπροστά στην κάλπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή