Στροφή των ΗΠΑ για τη βίζα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Την απόφαση της Ουάσιγκτον να ξεκινήσει η διαδικασία επίσημης επιλογής της Ελλάδας για συμμετοχή στο πρόγραμμα visa waiver γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή στον πρέσβη της χώρας μας στην αμερικανική πρωτεύουσα, κ. Αλέξανδρο Μαλλιά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Μάικλ Τζ. Τζάκσον.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Κοντολίζα Ράις, με επίσημο αίτημά της ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας την εκκίνηση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε χθες ότι «η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών του υπουργείου Εξωτερικών κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα visa waiver βρίσκεται εδώ και καιρό στην κορυφή της ατζέντας των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ και ότι η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη το έχει θέσει κατ’ επανάληψη. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την Ε.Ε. των 15 που δεν έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ από τα νέα μέλη της Ε.Ε. των 29 έχει ενταχθεί η Σλοβενία.

Μετά την έναρξη έκδοσης των διαβατηρίων νέου τύπου στις αρχές του 2006, τα οποία θεωρούνται από τα ασφαλέστερα ταξιδιωτικά έγγραφα διεθνώς, η χώρα μας άρχισε να θέτει επιτακτικά το θέμα άρσης της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Ελληνες πολίτες που ταξιδεύουν με προορισμό τις ΗΠΑ, καθώς από τις βασικές αιτίες του αρχικού αποκλεισμού από το πρόγραμμα ήταν η διαδικασία έκδοσης των διαβατηρίων παλαιού τύπου και η ευκολία πλαστογράφησής τους.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα και πριν από το τέλος του χρόνου, αναμένεται στη χώρα μας ομάδα αξιωματούχων των ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα η σχετική διαδικασία. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, η έναρξη της διαδικασίας επίσημης επιλογής δεν συνεπάγεται αυτόματα ένταξη της χώρας μας στο visa waiver, ωστόσο είναι ένα θετικό βήμα, καθώς ενεργοποιείται η διαδικασία αξιολόγησης. Ιδιαίτερα θετικό θεωρείται επίσης ότι για την Ελλάδα η διαδικασία αξιολόγησης αρχίζει τώρα και δεν ομαδοποιείται η χώρα μας μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της διευρυμένης Ε.Ε., κάτι που θα μπορούσε να σημάνει αρκετή καθυστέρηση. Η απόφαση των ΗΠΑ να αρχίσουν τη διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδας ήρθε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διατυπώνεται σκεπτικισμός για τις χώρες που θα πρέπει να εντάσσονται στο πρόγραμμα, με δεδομένο ότι στην Ευρώπη σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις από μουσουλμάνους όχι προερχόμενους από τρίτες χώρες, αλλά υπηκόους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή