Ο κρυφός πόλεμος των γκάλοπ

Ο κρυφός πόλεμος των γκάλοπ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω έντονων φημών και «διαρροών» για τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων, που διενεργούνται για λογαριασμό των κομματικών επιτελείων, αλλά και Μέσων Ενημέρωσης, βαίνει προς ολοκλήρωση η προεκλογική περίοδος που οδηγεί στις κάλπες της Κυριακής.

Τα κομματικά επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μεταδίδουν αμφότερα μηνύματα αισιοδοξίας για την έκβαση των εκλογών, επικαλούμενα τις συγκεκριμένες έρευνες της κοινής γνώμης.

Ομως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι πολιτικοί συσχετισμοί τείνουν να παγιωθούν, αναδεικνύοντας τα κρίσιμα διακυβεύματα για τα δύο κόμματα εξουσίας.

Για τη Ν.Δ., που μεταδίδει βεβαιότητα ότι θα είναι πρώτο κόμμα με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, κρίσιμο ποσοστό θεωρείται το 42%. Εάν το υπερβεί διασφαλίζει την αυτοδυναμία ακόμη και εάν η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική. Για τον κ. Γ. Παπανδρέου και τους επιτελείς του, που επιμένουν ότι η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι απολύτως «ανοικτή», ο πήχυς τοποθετείται με διαφορετικό τρόπο:

Το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου, στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του και το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα, θα επιθυμούσε να υπερβεί το 40%. Ειδικότερα, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στον στόχο η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι μικρότερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. να είναι ισχνή. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως λέγεται, θα υπάρχει η προσδοκία επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία εξαιτίας πιθανών ενδοκυβερνητικών κλυδωνισμών ή με μοχλό την προεδρική εκλογή του 2010, οπότε τα περιθώρια εσωκομματικής αμφισβήτησης του κ. Γ. Παπανδρέου θα είναι περιορισμένα.

Παράλληλα, κρίσιμη θεωρείται πάντα για τη Ν.Δ. η εκλογική επιρροή του ΛΑΟΣ, που εμφανίζεται να κινείται στην παρούσα φάση άνω του 3%, το οποίο τον οδηγεί στη Βουλή. Για το ΠΑΣΟΚ σε «αγκάθι» έχει μετατραπεί ο ΣΥΝ, ο οποίος επίσης καταγράφει ουσιαστική άνοδο της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με την αναμέτρηση του 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή