Ο πόλεμος των μυστικών δημοσκοπήσεων

Ο πόλεμος των μυστικών δημοσκοπήσεων

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση τέσσερις ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες εν μέσω έντονων φημών και «διαρροών» σχετικά με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται για λογαριασμό των κομμάτων και δεν επιτρέπεται, λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, να δημοσιοποιηθούν. Επικαλούμενα τις έρευνες αυτές, τα κομματικά επιτελεία τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν βεβαιότητα για τη νίκη. Ομως, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αναποφάσιστων συνεχίζει να κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, οι τάσεις του εκλογικού σώματος τείνουν, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, να παγιωθούν, αναδεικνύοντας κρίσιμα αριθμητικά ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Για τη Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση κατά την οποία είναι πρώτο κόμμα, καθοριστικό θεωρείται το 42%, που θα της εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία το ΛΑΟΣ εισέλθει στη Βουλή και αυτή είναι πεντακομματική. Για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, εάν δεν επιτύχει τον στόχο της εκλογικής νίκης, θεωρείται κρίσιμο να υπερβεί το ΠΑΣΟΚ το 40% και η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία να είναι μικρότερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ., ακόμη και αν επιτευχθεί, θα είναι ισχνή. Ως εκ τούτου, θα υπάρχει η προσδοκία ταχείας επανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία -ενδεχομένως με αφορμή την προεδρική εκλογή του 2010- και θα είναι εξαιρετικά δυσχερές να αμφισβητηθεί η ηγεσία του κ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή