ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζω πώς ακριβώς η Παγκόσμια Τράπεζα συντάσσει τους δείκτες της διακυβέρνησης των 212 χωρών που παρακολουθούν οι στατιστικές της υπηρεσίες. Στην έκθεσή της, που είδε το φως της δημοσιότητας προχθές, δεν μας πληροφορεί σε ποιους δείκτες στατιστικούς στηρίχθηκε για να συναγάγει ότι μεταξύ 2003 και 2006 επιδεινώθηκε ο δείκτης ελέγχου της διαφθοράς, ο δείκτης αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης, ο δείκτης ποιότητας ρύθμισης της οικονομίας, ο δείκτης εφαρμογής του νόμου και ο δείκτης πολιτικής σταθερότητας.

Κανένας μας βέβαια δεν πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία άλλαξε την Ελλάδα στα τριάμισι χρόνια που κυβέρνησε ή ότι επούλωσε πληγές, που άνοιξαν εδώ και δεκαετίες, όπως ο ανίκανος κρατικός μηχανισμός, η γραφειοκρατία και η πολυνομία, η διαφθορά κ.λπ. Ομως, από την άλλη πλευρά έγιναν κάποια βελτιωτικά βήματα, που μπορεί να μην ήταν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά διόρθωσαν μερικές απαράδεκτες καταστάσεις.

Μέχρι το 2003 π.χ., ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης απαντούσε ξερά σε όλες τις καταγγελίες για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και άλλες υποθέσεις διαφθοράς: «Οποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προφανώς και δεν εξαφάνισε τη διαφθορά, έστειλε όμως η ίδια, με δική της πρωτοβουλία και ευθύνη στον εισαγγελέα και επίορκους δικαστές και εκβιαστές εφοριακούς και γιατρούς, που χρηματίζονταν κ.λπ. Ισως αυτά να είναι «σταγών στον ωκεανό», αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα βήμα προόδου σε σχέση με το παρελθόν όπου ουδείς καταχραστής του δημοσίου χρήματος εδιώχθη.

Τώρα, όσον αφορά τον δείκτη «ποιότητος ρύθμισης της οικονομίας», η κακοπιστία της Παγκόσμιας Τράπεζας πιστοποιείται από τις εκθέσεις των άλλων διεθνών οργανισμών. Πρώτον, από τον δίδυμο αδελφό της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που στις εκθέσεις του για τα τρία τελευταία έτη καταγράφει τη σταθερή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την οποία και αποδίδει αποκλειστικά στην αποτελεσματικότερη οικονομική πολιτική που εφήρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οπως τονίζεται π.χ. στην τελευταία έκθεση, η ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ άνω του 4% οφείλεται στην επιτυχή εφαρμογή ενός διαφορετικού μοντέλου οικονομικής πολιτικής, που έχει ως βάση τις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι τα δημόσια έργα. Επίσης, οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαίρουν την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη συμμόρφωση, για πρώτη φορά της Ελλάδας, με το Σύμφωνο Σταθερότητος, γεγονός άλλωστε που οδήγησε και στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης.

Τέλος, αυστηρές είναι οι βαθμολογίες της Παγκόσμιας Τράπεζας και όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και επίσης την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βασική προεκλογική υπόσχεση του κ. Κώστα Καραμανλή για επανίδρυση του κράτους δεν εξεπληρώθη, ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι σήμερα το κομματικό κράτος είναι πιο πανίσχυρο σε σχέση με εκείνο του 2003; Στην πασοκοκρατούμενη δημόσια διοίκηση όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ανήκαν στην κλαδική είχαν περιθωριοποιηθεί. Η σημερινή κυβέρνηση βόλεψε βέβαια και αυτή τα δικά της παιδιά, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν οργάνωσε πολιτικά πογκρόμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή