Τα «λοιπά» κόμματα δίνουν τη δική τους μάχη

Τα «λοιπά» κόμματα δίνουν τη δική τους μάχη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους πίνακες των δημοσκοπήσεων και σε εκείνους των εκλογικών αποτελεσμάτων, περιλαμβάνονται όλα μαζί, σε μια κατηγορία με την ονομασία «λοιπά». Πρόκειται για τα μικρά κόμματα, τα οποία διεκδικούν παρουσία στο πολιτικό σκηνικό. Κι αν για τα μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή, το σύνθημα είναι «όχι στο δικομματισμό» και η προσδοκία τους να συμμετέχουν στην κυβέρνηση ή κάποια στιγμή να σχηματίσουν τα ίδια κυβέρνηση, για τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, το σύνθημα θα μπορούσε να είναι «όχι στον ολιγοκομματισμό». Ωστόσο, λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου, το συνολικό ποσοστό που θα πάρουν, μπορεί να αποβεί καθοριστικό για το αν υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Στις εθνικές εκλογές του 2004, τα «λοιπά» συγκέντρωσαν 0,95% των ψήφων. Από την ομαδοποίηση των μικρών κομμάτων είχε ξεφύγει το ΔΗΚΚΙ, το οποίο είχε συγκεντρώσει ποσοστό 1,79%, ενώ ξεχωριστά στις μετρήσεις αναφερόταν και ο ΛΑ.Ο.Σ, που συγκέντρωσε 2,19%. Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο του υπουργείου Εσωτερικών, στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 21 κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο μας. Πέραν των τεσσάρων που μπήκαν στη Βουλή τις εκλογές του 2004, (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ), στις προσεχείς εκλογές, βάσει των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων, ξεχωρίζουν ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Δημοκρατική Αναγέννηση.

Τα υπόλοιπα 15 κόμματα είναι τα λεγόμενα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς: Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΚΚΕ (μ-λ), Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά (ΕΝΑΝΤΙΑ) και Μ-Λ ΚΚΕ. Επίσης το Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ), που προήλθε από διάσπαση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980, το ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ).

Το χώρο της οικολογίας εκπροσωπούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που φιλοδοξούν να προβάλουν και να εκφράσουν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Αύριο μάλιστα διοργανώνουν εκδήλωση με προσκεκλημένο τον Πράσινο υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας Αλφόνσο Πεκοράρο Σκάνιο.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία μετέχει για πρώτη φορά σε εκλογές και φιλοδοξεί να εκφράσει τις δυνάμεις του φιλελευθερισμού. Υπάρχουν επίσης τα: Κόμμα Φιλελευθέρων, Φως Αλήθεια Δικαιοσύνη, Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (ΠΑΑ), Δημοκρατική Παγκόσμιος Ελλάς, Νέο Κόμμα Σωτηρίας και Χριστιανική Δημοκρατία. Τέλος, δύο κόμματα τα οποία είναι περισσότερο γνωστά λόγω των επικεφαλής τους: η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και ο συνδυασμός Ελληνες Οικολόγοι-Δημοσθένης Βεργής. Ο Βασίλης Λεβέντης έγινε ευρέως γνωστός μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «Πολιτικός Μαραθώνιος», ενώ ο Δημοσθένης Βεργής είναι γνωστός για τις εκκεντρικές εμφανίσεις του. Την παράδοση αυτή συνεχίζει να υπηρετεί και στην παρούσα προεκλογική περίοδο, καθώς στην αφίσα του εμφανίζεται φορώντας κολάν, ως άλλος Ρομπέν των Δασών.

Τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έχουν τη δική τους ιστορία και συνεπή, πολυετή παρουσία στις εκλογικές αναμετρήσεις. Η προσπάθεια για πολιτική έκφραση της διαρκώς αυξανόμενης δυναμικής των οικολογικών κινημάτων δεν είναι νέα στο προεκλογικό σκηνικό. Ακολουθώντας ανάλογη ευρωπαϊκή τάση, κόμμα με προβολή οικολογικών ανησυχιών έφθασε παλαιότερα μέχρι και σε εκπροσώπηση στη Βουλή. Η δυναμική αυτή δεν είχε συνέχεια, καθώς και το οικολογικό κίνημα διασπάσθηκε, αλλά και τα μεγαλύτερα κόμματα έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε αυτή τη δεξαμενή, συμπεριλαμβάνοντας στα προγράμματα και στη ρητορική τους οικολογικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες και αποσπώντας με αυτό τον τρόπο μερίδα των ψηφοφόρων.

Η παρουσία των μικρών κομμάτων στην προεκλογική περίοδο δείχνει να είναι ανάλογη της δύναμής τους. Μικρή ή και ανύπαρκτη τηλεοπτική προβολή, λίγες αφίσες, λίγες ή και καθόλου προεκλογικές συγκεντρώσεις. Πάντως, σύμμαχος των κομμάτων αυτών αναδεικνύεται το Διαδίκτυο. Μόνον έξι δεν διαθέτουν ιστοσελίδα. Τα υπόλοιπα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για να προβληθούν. Προγράμματα, συνδυασμοί, βιντεάκια, ανακοινώσεις, θέσεις, μπορούν μέσω του Ιντερνετ να μπουν σε κάθε σπίτι, χωρίς μεγάλο κόστος για τα κόμματα, τα οποία επικαλούνται και το «δει δη χρημάτων», για να δικαιολογήσουν εν μέρει τη «φτωχή» εκστρατεία, ακόμη και την αδυναμία να συγκροτήσουν συνδυασμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή