«Πατριδοκάπηλοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα»

«Πατριδοκάπηλοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προεκλογική αντιπαράθεση ενεπλάκη χθες ο χάρτης (περίοδος ναζιστικής κατοχής) του βιβλίου της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, όπου η περιοχή στα βόρεια της Ελλάδας φέρει το όνομα «Μακεδονία». Η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου ήταν οξύτατη στις δηλώσεις της, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανούς χυδαιότητας συμπεριφορές» και «πατριδοκάπηλους όλων των πολιτικών αποχρώσεων». Μαζί της συμφώνησε από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, που χαρακτήρισε «τελείως αγράμματο και ηλίθιο» όποιον δεν καταλαβαίνει τη χρονολογία του χάρτη. Συγκεκριμένα, οι δύο πολιτικοί μετείχαν σε ντιμπέιτ πρωινής εκπομπής χθες, στον ραδιοφωνικό σταθμό Φλας. Ο διάλογός τους ήταν ενδεικτικός:

«Θεωρώ πρωτοφανούς χυδαιότητας, και το λέω ευθέως, τη συμπεριφορά ορισμένων που μέσα στο πολιτικό παιχνίδι δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν τα πάντα. Κι έχουμε ζήσει τους πατριδοκάπηλους όλων των πολιτικών αποχρώσεων» είπε η κ. Γιαννάκου. Και ο κ. Πάγκαλος: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ο χάρτης αυτός πρέπει να είναι τελείως αγράμματος και ηλίθιος κανείς να μην καταλάβει ποιας εποχής προϊόν είναι. Εγώ πάντως συμφωνώ μαζί σου ότι εδώ υπάρχει μια πατριδοκαπηλία και μια έξαρση, μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του εθνικού φρονήματος».

Με νέες δηλώσεις της στον «Αλφα» η κ. Γιαννάκου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ανακινεί το όλο θέμα -κάτι που αρνήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης- και δήλωσε ότι «αισθάνεται αηδία για την πατριδοκαπηλία ανθρώπων απ’ όλες τις πολιτικές πλευρές». Στον ίδιο σταθμό η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «θα χρειαζόταν μια διευκρίνιση που θα έλεγε ότι πρόκειται για γεωγραφική περιοχή» και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιη ότι θα γίνει αυτό. Τώρα που εντοπίστηκε το θέμα, θα διορθωθεί, μην έχετε καμία αμφιβολία. «Οι συγγραφείς του βιβλίου έδωσαν μια εξήγηση και είναι πρόσωπα που έχουν και μια σεβαστή θέση στην επιστήμη. Υπάρχει ένα θέμα που δεν είναι για να συζητηθεί τώρα προεκλογικά, πώς ανατίθενται, πώς συγγράφονται και πώς ελέγχονται τα βιβλία. Τα σχολικά βιβλία πρέπει να περνούν και από μια κρησάρα γιατί υπάρχουν αυτές οι ευαισθησίες» εκτίμησε η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη. Σε ανακοίνωσή της, τέλος, η Δημοκρατική Αναγέννηση αναφέρει ότι «το νέο ατόπημα, η νέα ιστορική γκάφα του υπουργείου Παιδείας στο βιβλίο της Γ΄ Λυκείου αυτή τη φορά, όπου στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Ευρώπη καταγράφεται η περιοχή των Σκοπίων ως Μακεδονία και τα σύνορα της Ελλάδας εμφανίζονται να σταματούν στην Καβάλα χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς ότι ο συγκεκριμένος παρανοϊκός χάρτης ουδέποτε αναγνωρίσθηκε από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, αποδεικνύει την επιπολαιότητα του υπουργείου Παιδείας και με ποιο τρόπο μπορεί εύκολα να παραχαραχθεί και υποστεί στρέβλωση η ιστορική αλήθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή