ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ που το στηρίζουν αυτή την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών, συνιστούν ένα εκκρεμές, που διακυμαίνεται από τη σκανδαλολογία στην παροχολογία και τανάπαλιν. Είναι μια τακτική που προδίδει πλέον τον πανικό από τη συνειδητοποίηση του αναπόφευκτου της ήττας.

Πράγματι, την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών ένας ηγέτης σίγουρος για τη νίκη του, δεν παραποιεί δημόσια έγγραφα για να σκανδαλολογήσει εναντίον της κυβερνήσεως ούτε υπόσχεται σύνταξη στις μη εργαζόμενες νοικοκυρές, όταν από την άλλη πλευρά εμφανίζει την οικονομία να βουλιάζει. Ενας ηγέτης που πιστεύει ότι θα νικήσει ξεδιπλώνει την τελευταία εβδομάδα τη σημαία του θριάμβου και συνεγείρει τον λαό με το όραμά του. Αλλά, δυστυχώς, το ανανεωτικό όραμα του Γιώργου τον Μάρτιο του 2004 πνίγηκε στα θολά νερά του αμαρτωλού ΠΑΣΟΚ πολύ ενωρίς και τώρα ο ίδιος νιώθει απειλητική την ανάσα των εσωκομματικών αντιπάλων του, που με τη συνεργασία των γνωστών νταβατζήδων έχουν έτοιμη την γκιλοτίνα για να τον καρατομήσουν τη Δευτέρα.

Η κινδυνολογία και η καταστροφολογία αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη παραιτηθεί από κάθε ελπίδα νίκης. Και ακριβώς γι’ αυτό προσπαθεί να πλήξει την κυβέρνηση με ψευδολογίες και παραπληροφόρηση. Ουσιαστικά τι λένε το ΠΑΣΟΚ και οι προπαγανδιστές του όλες αυτές τις ημέρες; Δύο πράγματα μόνο. Πρώτον, ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει μετά τις εκλογές τον ΦΠΑ και γενικά την έμμεση φορολογία που πλήττει τους πολλούς. Πού το στηρίζει αυτό; Πουθενά, αφού τα δημόσια οικονομικά, παρ’ ότι παραμένουν πάντα επί ξυρού ακμής, είναι από πέρυσι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων δέκα ετών και απόδειξη είναι ότι όπως αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Ενωση για πρώτη φορά πέρυσι, αλλά και εφέτος, το έλλειμμα θα είναι κάτω από το 3%.

Βεβαίως, εφέτος έπληξε τη χώρα, και συνεπώς και την οικονομία, η πρωτοφανής καταστροφή από τις πυρκαγιές, αλλά οι ζημιές δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν φορολογική επιδρομή, όταν μάλιστα η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκδηλώθηκε άμεσα και με γενναιοδωρία. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι δεν επιβάλαμε φόρους, όταν κάναμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί να το κάνουμε τώρα που την έχουμε ολοκληρώσει; Να σημειώσω εδώ ότι και στη Γαλλία που ασκείται παρόμοια προπαγάνδα κατά του Σαρκοζί, η υπουργός Οικονομικών κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο προκαλεί πληθωρισμό.

Το δεύτερο προπαγανδιστικό χαρτί είναι το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου ο κ. Γ. Α. Π. διάβασε τις δύο πρώτες μόνο προτάσεις για να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει εξίσωση στον χρόνο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο. «Αν η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να εφαρμόσει αυτήν την οδηγία, τότε γιατί η Επιτροπή την παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;», απαντά ο κ. Κ. Καραμανλής χωρίς φυσικά να παίρνει απάντηση. Και στην τηλεόραση προχθές ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας στις γυναίκες και πως η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέχρι τέλους για να μην αλλάξει η προνοιακή λογική των συντάξεων των γυναικών. Και η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της, αφού και οι άλλες χώρες του Νότου, με πρώτες την Ιταλία, την Ισπανία κ.λπ. αγωνίζονται προς την ίδια κατεύθυνση επικαλούμενες τη μορφή της οικογένειας στις χώρες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή