ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Μπακογιάννη σε ΠΓΔΜ για Ενδιάμεση Συμφωνία

Ένδειξη ανησυχίας από την πλευρά των Σκοπίων για την ευρωπαϊκή και νατοϊκή τους προοπτική εκτιμούν στο υπουργείο Εξωτερικών ότι αποτελούν οι δηλώσεις του προέδρου της γειτονικής χώρας κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι περί ακύρωσης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα θέσει επιτακτικά το θέμα εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην ονομασία ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σε δήλωσή της, χθες, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι σκοπός της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, στην οποία οδηγεί η αδιαλλαξία της ΠΓΔΜ. Αναφέρθηκε, δε, στις ενέργειες «ανιστόρητης αλυτρωτικής προπαγάνδας» της κυβέρνησης των Σκοπίων, που πλήττουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπενθύμισε ότι από το άρθρο 7 της Συμφωνίας απαγορεύονται ρητά τέτοιες ενέργειες.

Τέλος, επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική και κατά το δοκούν εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στερηθεί οποιαδήποτε δυνατότητα έχει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στελέχη του ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι από την πλευρά της ΠΓΔΜ προτάσσεται ως επιχείρημα το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, με το οποίο αναγνωρίζεται η δυνατότητα συμμετοχής τους σε διεθνείς οργανισμούς ως FYROM. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν μπορεί η πλευρά των Σκοπίων να επικαλείται την Ενδιάμεση Συμφωνία μόνο στο κομμάτι που την ευνοεί και να παραβιάζει άλλες παραμέτρους της. Προσθέτουν ότι με τις ενέργειές της η πλευρά των Σκοπίων ουσιαστικά διαμορφώνει δεδομένα που δεν μπορούν να αγνοηθούν και να μείνουν χωρίς απάντηση.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η ελληνική θέση απέναντι στη νατοϊκή και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων δεν έχει αγκυλωθεί στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά εστιάζει στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων και στην ουσιαστική ετοιμότητα της γειτονικής χώρας να προχωρήσει στην ενταξιακή διαδικασία. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα για το θέμα.