Μήνυμα για «καθαρή εντολή»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To δίλημμα «καθαρή εντολή για ολοκλήρωση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ή περιπέτεια και επιστροφή στο χθες των ελλειμμάτων και του τέλματος» έθεσε εκ νέου και εμφατικά χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζοντας ότι η ιδιαίτερη πατρίδα του αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δεξαμενές ψήφων για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη και το ΛΑ.Ο.Σ., ο πρωθυπουργός εκφώνησε έναν λόγο έντονα συναισθηματικό, με σταθερές και συνεχείς αναφορές στον «νέο πατριωτισμό» που αναδείχθηκε με αφορμή τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, με έντονα αυτοκριτικά στοιχεία, αλλά και με προσωπικές δεσμεύσεις για σθεναρή εξωτερική πολιτική.

«Σας ζητώ θετική επιλογή. Η πατρίδα μας χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, που να μπορεί να πάρει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «στις 16 του Σεπτέμβρη οι πολίτες αποφασίζουν αν θα πάμε μπροστά ή θα αφήσουμε τη χώρα να γυρίσει στο χθες, να βυθιστεί και πάλι στα ελλείμματα και στο τέλμα».

Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους «φίλους Θεσσαλονικείς», όπως τους χαρακτήρισε, και υπογραμμίζοντας ότι μιλάει «ανοιχτά και χωρίς ωραιοποιήσεις», ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, αλλά ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα. «Μια κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει τις αδυναμίες της μόνο αν τις αναγνωρίσει. Και εμείς αυτό κάνουμε. Το μήνυμά σας το έχουμε πάρει ήδη. Σήμερα ζητώ τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας με μία θετική επιλογή, διότι η χώρα χρειάζεται τις θετικές επιλογές όλων μας», είπε.

Η ομιλία του ξεκίνησε με αναφορά στα εθνικά θέματα. Αφού επανέλαβε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας απαιτεί και προϋποθέτει την πλήρη προσαρμογή και συμμόρφωση της στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός πέρασε στο Σκοπιανό. «Εάν πράγματι οι γείτονές μας επιθυμούν να κινηθούν προς την Ευρώπη και προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τότε οφείλουν να αποφεύγουν ενέργειες αλυτρωτικής προπαγάνδας. Να σέβονται στο ακέραιο τις συμφωνίες, να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Από αυτή τη θέση, δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

Εμφατικές ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού και στο νέο πατριωτισμό, που όπως είπε, αναδείχθηκε από τις στάχτες των πυρκαγιών. «Απ’ όσα άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα, κρατάμε την αλληλεγγύη των συμπολιτών μας. Την εθνική ομοψυχία, τον νέο πατριωτισμό», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Σημαντικές ήταν και οι αναφορές του στην κοινωνική πολιτική, που ήδη ασκεί και προτίθεται να ασκήσει με μεγαλύτερη ένταση η Νέα Δημοκρατία, στηριγμένη στις βάσεις που τέθηκαν κατά την πρώτη τετραετία. «Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε έχουν ένα, σαφή και εφικτό τελικό στόχο: Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δικαίου», είπε.

Απολογισμός

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού αφιερώθηκε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου και κυρίως στις πολιτικές και δράσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση της αναπτυξιακής τροχιάς της Βορείου Ελλάδος. «Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν, στηρίξαμε δράσεις που αναζωογονούν τον παραγωγικό ιστό σε όλο το Βορειοελλαδικό τόξο», είπε και ανέφερε ενδεικτικά τον τετραπλασιασμό των κονδυλίων και τα νέα έργα που έγιναν στη συμπρωτεύουσα.

Και σε αυτή την ομιλία του, ο κ. Καραμανλής προέτρεψε το ακροατήριο θα υψώνει μόνο την ελληνική σημαία και όχι τις κομματικές, διότι, όπως είπε, «κανείς δεν μπορεί να μας διχάσει, καμία δυσκολία δεν μπορεί να μας χωρίσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή