Νέος πρέσβης ο Ντ. Σπέκχαρντ

Νέος πρέσβης ο Ντ. Σπέκχαρντ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο, όπως ήταν αναμενόμενο, η τοποθέτηση του κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ ως πρέσβη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο κ. Σπέκχαρντ θα αναλάβει καθήκοντα στην Ελλάδα, προερχόμενος από τη Βαγδάτη, όπου υπηρέτησε ως το νούμερο δύο στην εκεί αμερικανική πρεσβεία και θα διαδεχθεί τον πρέσβη κ. Τσαρλς Ρις, ο οποίος εγκατέλειψε τον περασμένο Ιούνιο την Αθήνα με προορισμό την ιρακινή πρωτεύουσα.

Η επαγγελματική διαδρομή του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα ξεκίνησε το 1981 από την αμερικανική υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης. Το 1990 ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου υφυπουργού Εξωτερικών, ενώ από το 1997 έως το 2000 υπηρέτησε ως πρέσβης στη Λευκορωσία. Ακολούθως υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ σε θέσεις κοντά στον γ.γ. και συγκεκριμένα ως βοηθός πολιτικών υποθέσεων για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα Βαλκάνια και την πρώην Σοβιετική Ενωση και ως διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Διοίκηση και τα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ενώ μιλάει ρωσικά. Είναι παντρεμένος με τη δρα Αν Σπέκχαρντ και έχουν τρία παιδιά.

Στη διάρκεια της θητείας του στο ΝΑΤΟ διαχειρίσθηκε θέματα διεύρυνσης της Συμμαχίας με τη συμμετοχή νέων χωρών, που προέκυψαν από την αλλαγή του χάρτη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και ζητήματα σχέσεων με την Ε.Ε. τον ΟΑΣΕ και τη Ρωσία. Επιπλέον, ως απεσταλμένος του ΝΑΤΟ, διαχειρίσθηκε την κρίση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, λόγω εντάσεων που προέκυψαν με την αλβανική μειονότητα. Μάλιστα, για τη διαμεσολάβησή του στη συγκεκριμένη κρίση βραβεύθηκε από το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, εργάσθηκε για την ενδυνάμωση των μηχανισμών της Συμμαχίας για επιχειρήσεις σταθεροποίησης έπειτα από συρράξεις. Στο Ιράκ ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό των προσπαθειών εκδημοκρατισμού, ανοικοδόμησης και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Από ελληνικής πλευράς, η τοποθέτηση του κ. Σπέκχαρντ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αξιολογείται κατ’ αρχήν θετικά, με δεδομένη την εμπειρία του, λόγω της θητείας του στο ΝΑΤΟ, στις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή