Καραμανλής: Ισχυρό δίλημμα αυτοδυναμίας

Καραμανλής: Ισχυρό δίλημμα αυτοδυναμίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διακύβευμα της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής, κλείνοντας χθες το βράδυ την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας με ομιλία του στο Πεδίον του Αρεως. «Είναι ώρα να αποφασίσετε για τη σιγουριά απέναντι στην αβεβαιότητα, για την υπευθυνότητα απέναντι στον λαϊκισμό, για βαθιές αλλαγές απέναντι στην παραλυσία και το τέλμα», είπε ο πρωθυπουργός. Για πρώτη, δε, φορά από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δεσμεύτηκε προσωπικά ότι η κυβέρνηση που θα συγκροτήσει στην περίπτωση εκλογικής νίκης της Ν.Δ., θα πιστεύει στην ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και θα μπορεί να τις κάνει πράξη. «Δεσμεύομαι, αν με εμπιστευτούν οι Ελληνες πολίτες, να σχηματίσω μια τέτοια κυβέρνηση. Εχοντας ζυγίσει δυνάμεις και αδυναμίες», τόνισε ο πρωθυπουργός με εμφανώς αυτοκριτική διάθεση και επανέλαβε ότι για να πάει η χώρα μπροστά, απαιτείται μια σταθερή κυβέρνηση, που να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις. «Κυβέρνηση που να παίρνει δύναμη από μία ισχυρή εντολή πολιτών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος, δε, ευθέως προς ψηφοφόρους που φέρονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη, διαμαρτυρόμενοι για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, μίλησε για την ανάγκη θετικής επιλογής.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το όραμα του ιδίου και του κόμματός του για μια «ισχυρή Ελλάδα, που ευημερεί και προοδεύει και για μία κοινωνία αλληλεγγύης, όπου κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να μορφώνεται, να δημιουργεί, να βρίσκει δουλειά».

«Η πρωθυπουργία δεν είναι, δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός για έναν πολιτικό ηγέτη που έχει στόχους και οράματα. Το ζητούμενο είναι να γνωρίζει τι επιδιώκει και πώς να το κάνει πράξη», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πιστεύει στην ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε για πολλοστή φορά τις προσωπικές αναφορές στον Γ. Παπανδρέου ή το ΠΑΣΟΚ. Μίλησε όμως αρκετές φορές για «εκφραστές του παρελθόντος που προέβλεπαν κατάρρευση του προϋπολογισμού, έκρηξη της ανεργίας και οικονομική ύφεση και διαψεύστηκαν», καθώς και για «κάποιους που είναι προσκολλημένοι στο χθες και φοβούνται το καινούργιο και που βολεύονται με το λίγο». Η ομιλία του ήταν σαφώς στοχοπροσηλωμένη στον λεγόμενο μεσαίο χώρο και είχε ως πολιορκητικό κριό τις μεταρρυθμίσεις. «Προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά τις αλλαγές για ένα κράτος πραγματικά αποτελεσματικό», είπε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στον τομέα της Παιδείας, όπου η Ν.Δ. εκτιμά ότι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι του ΠΑΣΟΚ, λόγω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά και της στάσης που τήρησε ο κ Γ. Παπανδρέου σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μετριότητα. Οι περιορισμένες ευκαιρίες στην Παιδεία στερούν από τους νέους και τα όνειρά τους. Είναι πληγή για τις ελληνικές οικογένειες. Μπορεί κάποιοι να είναι προσκολλημένοι με το παρελθόν και να φοβούνται το καινούργιο, να βολεύονται με το λίγο και να κλείνουν τα μάτια στα προβλήματα του σήμερα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής και έσπευσε να προσθέσει: «Προτεραιότητά μας είναι και παραμένει η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος», παράλληλα, όμως, με την αναγέννηση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή