ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο μήνυμα προς τους αναποφάσιστους

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου απέδωσε στην κυβέρνηση την αποκλειστική ευθύνη για την πόλωση του πολιτικού κλίματος (σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ), και στην τελευταία του χθεσινή ομιλία στην Πάτρα χρησιμοποίησε σκληρότατες εκφράσεις, χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. ανίκανη και επικίνδυνη και προεξοφλώντας ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή είναι ήδη παρελθόν». Αυτό ωστόσο που κατεξοχήν χαρακτήρισε την τελευταία ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν μια συνεχής προσπάθειά να συσπειρώσει γύρω του -έστω και την τελευταία στιγμή- όσους εκτιμά προφανώς ότι δεν έχουν πεισθεί από τον λόγο του. «Απευθύνομαι σε όσους πολίτες ταλαντεύονται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και σε κόμματα της Αριστεράς και τους λέω ξεκάθαρα και με το χέρι στην καρδιά, κανένας δημοκράτης, προοδευτικός, σοσιαλιστής, αριστερός δεν εκχωρεί στη Δεξιά την τύχη της χώρας του», ήταν μια από τις σχετικές εκκλήσεις του, ενώ και σε άλλες αποστροφές του επιχείρησε να θέσει με διλημματικό τρόπο στους πολίτες ότι αν δεν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ η χώρα θα παραμείνει «στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, πισωγυρίζοντας σε εργασιακό μεσαίωνα».

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκρινε σκόπιμο να «κατονομάσει» ακόμη και εκείνους που, όπως είπε «μας αμφισβητούν, που είναι δύσπιστοι και απογοητευμένοι», εκείνους που «απέχουν από την πολιτική», καλώντας και τους «bloggers του Διαδικτύου που οργάνωσαν τις μεγάλες διαδηλώσεις για την οικολογική καταστροφή» να συστρατευθούν μαζί του, «με το ηθικό ψηλά απέναντι σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να μας κάμψουν. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας», κατέληξε, παρουσιάζοντας τη νέα δομή της κυβέρνησής που οραματίζεται.

Ο κ. Λαλιώτης

Σε δημόσια έκκληση προς όλους τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσουν να πείσουν «μέχρι το τελευταίο λεπτό» όσους τυχόν αμφιταλαντεύονται, προχώρησε από την πλευρά του ο κ. Κ. Λαλιώτης. «Με ένα λόγο, με ένα βλέμμα, με ένα επιχείρημα μπορούμε να τους πείσουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επετέθη και πάλι στην κυβέρνηση για «τα ευφάνταστα σενάρια περί σίγουρης νίκης της».