Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ψηφίσετε

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ψηφίσετε

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταυτότητα (ακόμη και αν είναι «κομμένη» και δεν προλάβατε να την αντικαταστήσετε) ή διαβατήριο (ακόμη και αν έχει λήξει) και όχι το δίπλωμα οδήγησης, ένα «κλικ» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για επιβεβαίωση του εκλογικού τμήματος ή ένα τηλέφωνο στο 1564 για πληροφορίες και είστε έτοιμοι να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα αύριο από τις 7 π.μ. έως και τις 7 μ.μ. Κατά τη νομοθεσία η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ομως, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας, όσοι, δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ, λόγω υπηρεσιακών αναγκών δεν μπορούν να πάρουν άδεια για να ψηφίσουν, είναι απολύτως δικαιολογημένοι.

Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία της τελευταίας στιγμής ενημερωθείτε για το εκλογικό κέντρο που θα ψηφίσετε. Καλώντας το 1564 ή επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική διεύθυνση www. ypes. gr, έχετε τις πληροφορίες που θέλετε.

Η ταυτότητα είναι απαραίτητη για τη διαδικασία. Εαν είστε στρατιωτικός ή αστυνομικός θα χρησιμοποιήσετε τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές σας ταυτότητες. Εάν έχετε χάσει την ταυτότητά σας θα πρέπει να επισκεφθείτε τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών τμημάτων που θα παραμείνουν ανοικτά σήμερα και αύριο. Εάν για κάποιο λόγο τα στοιχεία του εκλογέα δεν συμπίπτουν με τα στοιχεία της αστυνομικής ή υπηρεσιακής ταυτότητας, πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τον δήμο ή τον πρόεδρο κοινότητας ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο (δημόσιο πάντα) από το οποίο να πιστοποιείται η ταυτότητα. Ο αριθμός της ταυτότητας δεν ανήκει στα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, έτσι αν έχετε αλλάξει δελτίο δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης ταυτοπροσωπίας. Οι διπλοεγγεγραμμένοι (περίπου 6.500) ταυτόχρονα με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος θα υποβάλουν και υπεύθυνη δήλωση ακριβώς για να βεβαιώσουν ότι η ψήφος τους είναι μία και μοναδική. Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν όπου ψήφισαν και το 2004, εκτός εάν έκαναν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι και τις 30-6-07 και μέχρι την εκπνοή της ίδιας ημερομηνίας έκαναν αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου κατοικίας τους.

Οι γυναίκες εκλογείς που έχουν γραφτεί στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου τους και στη συνέχεια πήραν διαζύγιο (χωρίς να διορθωθούν τα στοιχεία και στον εκλογικό κατάλογο), όπως και εκείνες που πήραν διαζύγιο και στη συνέχεια άλλαξαν επώνυμο, μπορούν να ψηφίσουν με αντιπαραβολή των στοιχείων του εκλογικού καταλόγου κα της αστυνομικής ταυτότητας. Αν δεν καθίσταται εφικτή η εξακρίβωση στοιχείων με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με αποδεικτικά έγγραφα (ληξιαρχική πράξη γάμου, διαζευκτήριο).

Οι Ελληνες του εξωτερικού (με εξαίρεση τους λιποτάκτες) που έρχονται να ψηφίσουν απαλλάσσονται από τον έλεγχο των στρατολογικών τους υποχρεώσεων.

Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που έχουν ορίσει οι οικείες νομαρχίες, ενώ η ταυτοποίηση των εκλογέων που έχασαν την ταυτότητά τους θα γίνει από τις αστυνομικές διευθύνσεις με ταχύτατες διαδικασίες.

Σταυροί προτίμησης ανά περιφέρεια

Ο σταυρός προτίμησης δεν είναι υποχρεωτικός. Οσοι ψηφίζουν σε Αττική, Β΄ Πειραιά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηράκλειο και Λάρισα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σταυροί μειώθηκαν από τέσσερις (4) σε τρεις (3).

Στην Α΄ και Β΄ Αθήνας, αλλά και στην Α΄ Θεσσαλονίκης μειώθηκαν από πέντε (5) σε τέσσερις (4). Οι σταυροί αυξάνονται από έναν (1) σε δύο (2) σε 20 περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται από τέσσερις εως επτά βουλευτές.

Στις 27 περιφέρειες που εκλέγουν από έναν έως τρεις βουλευτές επιτρέπεται μόνο ένας (1) σταυρός. Αν οι σταυροί στο ψηφοδέλτιο είναι περισσότεροι του «κανονικού» αριθμού, δεν ακυρώνεται η ψήφος, η οποία απλώς προσμετράται στο κόμμα.

– Σε ό,τι αφορά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων:

Στις 19.00 της Κυριακής ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες κλείνουν.

Στις 20.30 αρχίζουν να καταφθάνουν τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα από μικρά εκλογικά κέντρα.

Στις 22.30 θα έχει καταγραφεί το 10% των αποτελεσμάτων.

Στις 23.30 θα μπορεί να δοθεί η εκτίμηση για το πρώτο κόμμα (με καταγεγραμμένο το 20% των ψήφων).

Στις 00.30 θα αρχίσει η εκτίμηση για την κατανομή των εδρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή