Οι μετεκλογικοί σχεδιασμοί ΛΑΟΣ και Αριστεράς

Οι μετεκλογικοί σχεδιασμοί ΛΑΟΣ και Αριστεράς

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκέψη πιο «καθαρή», συγκριτικά με τα άλλα μικρά κόμματα, το KKE αναλύει τα πιθανά σενάρια της «επόμενης ημέρας» των εκλογών: Με ή χωρίς αυτοδυναμία για τους δύο μεγάλους, το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καταστήσει περισσότερο από σαφές ότι θα βρεθεί «απέναντι» σε κάθε κυβερνητικό σχήμα.

Για τους υπόλοιπους, τα πράγματα εξαρτώνται σχεδόν απολύτως από το εάν προκύψει το δίλημμα «συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας ή προσφυγή εκ νέου σε εκλογές», όπως φυσικά και από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν: Αλλος θα είναι ο ρόλος στο πολιτικό σκηνικό για τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον ΛΑΟΣ αν βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα και εντελώς διαφορετικός, βεβαίως, αν μείνουν εκτός Βουλής.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. H αλήθεια είναι ότι τρία είναι τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί η στρατηγική του KKE κατά την προσεχή, νέα πολιτική περίοδο.

– Πρώτον, αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και όχι αυτοδύναμη, δεύτερον ποιο θα είναι το ποσοστό που θα λάβει το KKE και τρίτον, αν στην επόμενη Βουλή θα μπουν και άλλα μικρά κόμματα και ποια. H αποδυνάμωση των εκπροσώπων του δικομματισμού σε σημείο τέτοιο που να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα συνιστά και επίτευξη του πρώτου μεγάλου στόχου που έχει θέσει η ηγεσία του KKE.

– Σε δεύτερο στάδιο, θα αναλυθεί το ποσοστό που θα λάβει το Κόμμα, τόσο αριθμητικά -προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πόσο διευρύνθηκε η επιρροή του- όσο και ποιοτικά, για να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά του εκλογικού σώματος που επέλεξε τους κομμουνιστές στις σημερινές συνθήκες.

– Τρίτον, κρίσιμο είναι να φανεί πόσες και ποιες άλλες αντιπολιτευτικές φωνές θα υπάρχουν πέραν του KKE στην επόμενη Βουλή. H διαχρονική παρατήρηση της στάσης της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος οδηγεί σχεδόν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το KKE θα ήθελε και πάλι να δει τους «ανανεωτικούς» εκτός Κοινοβουλίου.

Αναφορικά με τον ΣΥΝ πάντως, δεύτερο «καλύτερο» σενάριο για τους «κόκκινους» θα αποτελούσε ο συνδυασμός «μη αυτοδυναμία με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή». Οι σχετικές αναλύσεις στηρίζονται στην εκτίμηση ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στον Συνασπισμό υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι η Αριστερά μπορεί και πρέπει να έχει λόγο σε κυβερνητικές ευθύνες. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, και παρά το γεγονός ότι ο κ. Αλ. Αλαβάνος έχει υπογραμμίσει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας «με αυτό το ΠΑΣΟΚ», εκτιμάται ότι θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ενδεχόμενη κρίση στην Κουμουνδούρου, στην περίπτωση κατά την οποία καταδειχθεί ότι το κόμμα του κ. Γ. Παπανδρέου θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με την Αριστερά. Οπότε, θα ανακύψουν εμφανή πολιτικά οφέλη για τον Περισσό.

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στην άλλη πλευρά, ως καλύτερη εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναδειχθεί από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση και ταυτόχρονα να αυξηθεί η εκλογική του δύναμη – άρα και η κοινοβουλευτική του παρουσία. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώθηκε με πολλές αφορμές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ήθελαν να δουν τον ΛΑΟΣ να εισέρχεται στη Βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη τους βρίσκει όχι μόνο θεωρητικά αντίθετους, αφού υποστηρίζουν ότι οι θέσεις του κ. Καρατζαφέρη κινούνται στο φάσμα της άκρας δεξιάς. Αλλά και, πολύ περισσότερο, επειδή σε πρακτική βάση κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι διαρροές διαμαρτυρόμενων ψηφοφόρων από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα καταλήγουν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και μόνον.

Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Για τον ΛΑΟΣ ένα είναι το «στοίχημα»: Ακριβώς, το να αποκτήσει κοινοβουλευτική ισχύ. Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης φαίνεται ότι θα επιθυμούσε ένα «ρευστό» μετεκλογικό σκηνικό που να του προσέδιδε ρόλο ρυθμιστή. Το καλύτερο σενάριο για τον ΛΑΟΣ είναι να αναδειχθεί η Ν.Δ. πρώτο κόμμα αλλά χωρίς να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. O κ. Καρατζαφέρης εκτιμά ότι παρά την περί του αντιθέτου προεκλογική ρητορεία της ηγεσίας της Ν.Δ., το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ θα μπει τελικώς, υπό προϋποθέσεις, στο μετεκλογικό τραπέζι. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που έστειλε στις Βρυξέλλες τον κ. Καρατζαφέρη, αλλά και η αίσθηση ότι ο ΛΑΟΣ θα γίνει χώρος υποδοχής δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του δικομματισμού, έχει ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχυ των προσδοκιών του προέδρου του κόμματος.

Στον αντίποδα, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον ΛΑΟΣ, η πρόκληση σοβαρής κρίσης στην περίπτωση μη εισόδου τους στη Βουλή είναι περισσότερο από βέβαιη. Μόνη ποιοτική διαφορά, ενδεχομένως, για τους δύο στην περίπτωση εκλογικής αποτυχίας τους είναι ότι για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ θα προκληθεί κρίση ηγεσίας, με αρκετούς να εμφανίζονται ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Αλαβάνου. Ενώ για τον ΛΑΟΣ, το προσωποκεντρικό της δομής του, όπως αυτό καθρεφτίζεται στο προφίλ του κ. Καρατζαφέρη, προοιωνίζεται ενδεχομένως εξελίξεις ανάλογες με εκείνες που είχαν σημαδέψει την πορεία του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛΑΝ κατά το παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή