Το σκηνικό της επόμενης μέρας

Το σκηνικό της επόμενης μέρας

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις κάλπες να κλείνουν ακριβώς στις επτά το απόγευμα, o πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επιχειρούν να ανιχνεύσουν και, παράλληλα, σχεδιάζουν το πολιτικό σκηνικό της «επόμενης ημέρας».

Στη Ν.Δ. επικρατεί βεβαιότητα για την επερχόμενη νίκη, αλλά και προβληματισμός για το εύρος της αυτοδυναμίας. Ο πρωθυπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα στο σχέδιο δράσης της επόμενης τετραετίας και στις επιλογές για τη δομή και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται ότι με τις πρώτες του κινήσεις θα σηματοδοτήσει τη βούληση να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει την απορρόφηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο Εσωτερικών και τη συγχώνευση των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ στις προθέσεις του είναι να υπουργοποιήσει νέους βουλευτές, που δεν μετείχαν στα προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα.

Αισιοδοξία για την έκβαση των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου επικρατεί και στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου από τις πρώτες βραδινές ώρες θα τεθεί ενώπιον διλημμάτων, και το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως θα εισέλθει σε περίοδο κρίσιμων διεργασιών. Σε περίπτωση νίκης ο κ. Παπανδρέου θα κληθεί να διαμορφώσει την πρώτη του κυβέρνηση, ισορροπώντας μεταξύ ανανέωσης και παλαιάς φρουράς. Σε περίπτωση ήττας, ειδικά εάν η διαφορά από τη Ν.Δ. είναι ευρεία, δεν αποκλείεται είτε ο κ. Παπανδρέου να θέσει ο ίδιος ζήτημα επαναβεβαίωσης της ηγεσίας του είτε να αμφισβητηθεί από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ενισχυτικά για τη θέση του εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ενδεχόμενη ισχνή αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή