ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να μην είναι περιφανής αλλά είναι η καλύτερη για τον τόπο, με δεδομένα τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις των προηγουμένων τριάμισι ετών. Οι ψηφοφόροι έστω και με βαριά καρδιά δεν αρνήθηκαν στον Κώστα Καραμανλή τη δεύτερη ευκαιρία που τους ζήτησε για να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Πιστεύω ότι η χθεσινή βραδιά θα ήταν από τις πιο δύσκολες στην πολιτική σταδιοδρομία του Κώστα Καραμανλή γιατί ήδη θα είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η δεύτερη ευκαιρία που του έδωσε ο ελληνικός λαός δεν είναι λευκή επιταγή και έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο για το οποίο δεσμεύθηκε ο ίδιος σε όλη την προεκλογική περίοδο. Ποιο είναι αυτό το περιεχόμενο; Οτι χωρίς δισταγμούς και ταλαντεύσεις, χωρίς συμβιβασμούς, θα πάει την Ελλάδα μπροστά με μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Δεν αμφιβάλλω ότι ο πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής στις υποσχέσεις του και ότι έχει μέσα στο μυαλό του το όραμα μιας Ελλάδας σύγχρονης από πλευράς θεσμών και δικαιότερης κοινωνικά. Οι καλές προθέσεις, όμως, δεν φτάνουν. Τώρα, από αύριο, με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα αποδείξει αν έχει δύναμη, αν είναι αποφασιστικός και εάν ανεπηρέαστος θα επιλέξει τους ικανότερους για να επιτελέσουν έργο, ως υπουργοί, διοικητές οργανισμών κ.λπ.

Αναμφίβολα οι αποφάσεις που θα πάρει ο κ. Καραμανλής απόψε δεν είναι εύκολες. Το ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα του θα άγεται και θα φέρεται από τη διαπλοκή, η οποία επίσης ενθαρρυμένη από την ασθενή πλειοψηφία σε έδρες της Ν.Δ. θα προσπαθήσει να τη διεμβολίσει μέσω των υπουργών που επηρεάζει. Πρέπει, λοιπόν, πρωτίστως ο κ. Κώστας Καραμανλής να επιδείξει πυγμή και να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό του μέτωπο, για να μην πέσει σε παγίδες που συστηματικά θα του στήνουν. Επομένως, η νέα κυβέρνηση που θα συγκροτήσει πρέπει, πέραν των κριτηρίων της ικανότητας και της ανανέωσης, να πείθει ότι δεν επηρεάζεται από εξωθεσμικά κέντρα και κυρίως από τα μεγάλα εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Ο δρόμος προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα είναι οπωσδήποτε ανηφορικός και δύσβατος. Το ΠΑΣΟΚ θα μετατοπισθεί ακόμη περισσότερο προς τα αριστερά και, αντί πνεύματος συνεργασίας για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, θα συρθεί στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία ελπίζοντας ότι έτσι θα ανακτήσει τις ψήφους που έχασε υπέρ του ΚΚΕ και του Συνασπισμού. Αν μάλιστα η διαπλοκή επιτύχει να εξοντώσει τον Γεώργιο Παπανδρέου, τότε αυτή μέσω των γνωστών καναλιών θα υπονομεύει καθημερινά την κυβέρνηση. Ηδη από χθες η φημολογία για επικείμενες απεργίες διέρρεε κατευθυνόμενη άνωθεν.

Νομίζω ότι η Αριστερά πρέπει να διαχειρισθεί πιο υπεύθυνα την αυξημένη εκλογική της δύναμη και να αντιληφθεί και αυτή ότι ο τόπος χωρίς αλλαγές δεν μπορεί να προχωρήσει στο σημερινό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της παγκοσμιοποίησης και από την πλευρά της η κυβέρνηση να επιδείξει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία.

Με λίγα λόγια, η επόμενη ημέρα του τόπου είναι στα χέρια του Καραμανλή. Αυτός κέρδισε τις εκλογές και αυτός πρέπει να διαχειρισθεί τη νίκη του προχωρώντας με θάρρος ώστε να ξεχαστούν τα λάθη της προηγούμενης θητείας. Και το πρώτο δείγμα θα το δώσει αύριο, με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή