Από πολύ νωρίς το κλίμα ήταν βαρύ στη Χαρ. Τρικούπη

Από πολύ νωρίς το κλίμα ήταν βαρύ στη Χαρ. Τρικούπη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα «ανήσυχο» ήταν το κλίμα από τις πρώτες ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς τα μηνύματα αναφορικά με τα ευρήματα των exit polls κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν για την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ.

Οι στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου είχαν επί της ουσίας «αποσυρθεί», και τη διαχείριση των δημοσιογράφων είχαν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά οι εκλογικώς έμπειροι κ. Ν. Αθανασάκης και Κ. Λαλιώτης. Κοινή συνισταμένη των τοποποθετήσεών τους ήταν τρία σημεία: Πρώτον, ότι τα exit polls ειδικά στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση δεν ήταν δυνατόν να είναι αξιόπιστα, αλλά και ότι η Ρηγίλλης χρησιμοποιούσε «διαρροές», προκειμένου να επηρεάσει το κλίμα καθώς η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη. Δεύτερον, ότι οι ενδείξεις που είχε η Χαριλάου Τρικούπη από στελέχη της σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας οδηγούσαν σε μια εντελώς αναντίστοιχη προς τις έρευνες της κοινής γνώμης εικόνα, με άνοδο των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες η κυβέρνηση προχώρησε σε προσλήψεις, και γενικώς εξέπεμπε εικόνα δεύτερου κόμματος.

Οσο περνούσε ωστόσο η ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και τα μηνύματα από όλα ανεξαιρέτως τα exit polls συνέπιπταν σε μια καθαρή νίκη της Ν.Δ., το κλίμα γινόταν πιο βαρύ μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και οι κ. Λαλιώτης και Αθανασάκης που «κατέβηκαν» στους δημοσιογράφους το απόγευμα και τους είπαν «να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα», υπενθυμίζοντας την ανατροπή του 2000, περισσότερο έδειχναν να την ελπίζουν, παρά να την πιστεύουν…

Κάποια χαμόγελα αισιοδοξίας -και αυτά μουδιασμένα όμως- προέκυψαν μόνον τη στιγμή που διεφάνη από τα κατώτατα όρια των exit polls η πιθανότητα μη αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Ομως, οι όποιες ελπίδες διαψεύσθηκαν πολύ γρήγορα, και το ενδιαφέρον όλων άρχισε να εστιάζεται στο τελικό εύρος της ήττας, που ήδη από τις 7.30 το απόγευμα πολλοί το συνέδεαν με το μέλλον του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έφθασε στη Χαριλάου Τρικούπη στις 6 το απόγευμα. Στο γραφείο του συναντήθηκε με τους κ. Κ. Λαλιώτη, Ν. Αθανασάκη, ενώ εν συνεχεία στη Χαριλάου Τρικούπη έφθασαν και άλλα κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βάσω Παπανδρέου, Αννα Διαμαντοπούλου, Π. Ευθυμίου και Δ. Ρέππας, αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συζητήσεις μαζί τους, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του και για το περιεχόμενο της δήλωσης στην οποία θα προέβαινε, παραπέμποντας στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών στο 10% της Επικράτειας.

Αυτήν την επιφύλαξη κράτησε, άλλωστε, αναχωρώντας από τη Χαρ. Τρικούπη και ο κ. Ευ. Βενιζέλος για να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Οταν, ωστόσο, επέστρεψε στη Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε μεν ότι θα πρέπει να προκύψει σαφής και επίσημη επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, πλην όμως συνέστησε με νόημα σε όλους να «συγκροτήσουν τα συναισθήματα και τη σκέψη τους»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή