Δεύτερη ευκαιρία αλλά και μήνυμα στην κυβέρνηση

Δεύτερη ευκαιρία αλλά και μήνυμα στην κυβέρνηση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη ευκαιρία που διεκδικούσε έδωσε χθες ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και, προσωπικά, στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Με μία ευρεία εκλογική πλειοψηφία, που όμως εξαιτίας του εκλογικού νόμου δεν αποτυπώνεται και στην κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος, η Νέα Δημοκρατία καλείται από σήμερα να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε, με κύριο την ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την τραγωδία με τις πυρκαγιές που σημάδεψε την αρχή της προεκλογικής περιόδου, αποδεικνύοντας ότι έχει αποθέματα πολιτικών ερεισμάτων στην κοινωνία. Πίσω από τα χαμόγελα της νίκης, ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους τόσο για τα λάθη που οδήγησαν στον περιορισμό των δυνάμεων του κόμματος κατά περίπου 2,5 μονάδες, όσο και για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των, ως φαίνεται, 153 βουλευτών.

Η συνταγματική αναθεώρηση, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της ανασυγκρότησης της κρατικής μηχανής, τα εξωτερικά με αιχμή το ζήτημα των Σκοπίων δεν αποκλείεται να αποτελέσουν μερικά μόνον πεδία άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής που μπορεί να αποδειχθούν επώδυνα, ειδικά όταν η Νέα Δημοκρατία θα έχει στα πλευρά της τις δεξιές σειρήνες του ΛΑΟΣ.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, εντολή προώθησης των μεταρρυθμίσεων» διεμήνυαν στον αντίποδα όλα τα κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας ότι η περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την κυβερνητική πολιτική. «Θα αναζητήσουμε τις κοινωνικές συμμαχίες, τις πολιτικές συγκλήσεις στην αναθεώρηση… όλα μπορούν να γίνουν» σχολίαζε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκτιμώντας ότι μετά την πολιτική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ιδεολογικό και πολιτικό φορέα στην Ελλάδα. «Είμαστε δυσαρεστημένοι που χάσαμε την υποστήριξη ενός ποσοστού της τάξεως του 2,5 με 3%, αλλά την επόμενη τετραετία θα κυβερνήσουμε καλύτερα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Αν όχι για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τουλάχιστον για τα κορυφαία στελέχη, η χθεσινοβραδινή λαϊκή ετυμηγορία σηματοδότησε και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την Τετάρτη και στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως δεν θα πρόκειται απλώς για έναν «ανασχηματισμό, έστω και μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής, αλλά για μία νέα κυβέρνηση». Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι στον απόηχο των χθεσινών εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Κώστας Καραμανλής θα τολμήσει ρήξεις και τομές, δίνοντας πνοή ανανέωσης στην κυβέρνηση. Ως προς τις συγχωνεύσεις, περισσότερες πιθανότητες παρουσιάζει η κατάργηση του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και η συγχώνευσή του, ως υφυπουργείο, στο Εσωτερικών, καθώς επίσης και η ενοποίηση των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ως προς τα πρόσωπα της κυβέρνησης, οι πληροφορίες θέλουν αμετακίνητο τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης (σ.σ. αν και ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι στο Εξωτερικών) όπως και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει πολύ καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και, φυσικά, τον κ. Θεόδ. Ρουσόπουλο. Με δεδομένο το θετικό έργο και τη στενή σχέση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος δεν αποκλείεται να αναλάβει άλλο κυβερνητικό πόστο (Παιδείας ή Δικαιοσύνης), ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης μάλλον θα παραμείνει στη θέση του, ενώ και ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας συνεχίζει, αν δεν κληθεί να αναλάβει το δύσκολο έργο του προέδρου της Βουλής. Στην κυβέρνηση θα παραμείνουν και οι Βασ. Μαγγίνας, Δημ. Αβραμόπουλος, Μιχ. Λιάπης και Γ. Βουλγαράκης. Ψήφο εμπιστοσύνης θα λάβουν και σειρά υφυπουργών που κρίθηκαν θετικά.

Ασφαλώς, η εκλογική επίδοση των απερχόμενων κυβερνητικών στελεχών ενδέχεται να επηρεάσει τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός θα επιλέξει και σημαντικό αριθμό νέων προσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή