Κυριάρχησε πάλι το μπλε στον χάρτη

Κυριάρχησε πάλι το μπλε στον χάρτη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαϊκή εντολή για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνηση έλαβε χθες η Νέα Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας ικανή πλειοψηφία, με ποσοστό 42,08%, έναντι του ΠΑΣΟΚ, που έλαβε 38,17% και σημείωσε απώλεια κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2004, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Επικράτειας στις 4.30 π.μ.

Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων παγιώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν είχε καταμετρηθεί το 50% των ψήφων, παρά το γεγονός ότι ο νικητής είχε διαφανεί ήδη στις 10.30 το βράδυ, όταν είχε καταμετρηθεί μόλις το 10%.

Η νέα Βουλή είναι πλέον πεντακομματική, καθώς το ΛΑΟΣ (που στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε ποσοστό 2,19%) άγγιξε το 3,73%, ποσοστό που του επιτρέπει πλέον την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του.

Από την κατανομή των εδρών, με καταμετρημένο το 95,7% των ψήφων, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κερδίζει 153 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 102, το ΚΚΕ 22 (με αυξημένο κατά 2 μονάδες το ποσοστό του), ο ΣΥΡΙΖΑ, που άνετα πέρασε φέτος τον πήχυ, κατέλαβε 13 έδρες και το ΛΑΟΣ 10.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων, όπου αντιστοίχως ενισχύθηκαν τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΛΑΟΣ άντλησε ψηφοφόρους στην Α΄ Θεσσαλονίκης κυρίως (όπου και έλαβε το υψηλότερο ποσοστό του), στη Β΄ Πειραιά και στο υπόλοιπο Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ είναι τα μοναδικά κόμματα που πολλαπλασίασαν τις δυνάμεις τους και στις 56 εκλογικές περιφέρειες ενώ το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του σε 54. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε τη δύναμή της σε 7, ενώ μειώθηκαν τα ποσοστά της σε 49 περιφέρειες. Το ΠΑΣΟΚ σε 48 περιφέρειες έχασε ποσοστά και μόνο σε 8 περιφέρειες σημείωσε αύξηση.

Εντυπωσιακό ήταν πάντως το ποσοστό της αποχής, που σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυπταν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με καταγεγραμμένο το 43%, άγγιξε το 29% (έναντι 23,41% του 2004). Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές όπως η Φλώρινα (με ενσωματωμένο το 60% των ψήφων) η αποχή ξεπέρασε το 50% και η Λέσβος που άγγιξε το 53,47%. Τα άκυρα-λευκά έφτασαν τα 2,48% (έναντι 2,20% του 2004).

Ανακατατάξεις σημειώνονταν έως αργά το βράδυ σε εκλογικές περιφέρειες πολλές εκ των οποίων αποτέλεσαν έκπληξη, αφού το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διεμβολίσει παραδοσιακές εκλογικές νεοδημοκρατικές περιφέρειες με κορυφαίες την Ευρυτανία, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία. Μεγάλο πλήγμα, από την άλλη, επέφερε και η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώνοντας την παρουσία του στη Χίο και στο Ρέθυμνο (πράσινα προπύργια επί σειρά εκλογικών αναμετρήσεων).

Τα καλύτερα ποσοστά της η Νέα Δημοκρατία τα πέτυχε στη Λακωνία, στην Καστοριά, στις Σέρρες, στη Μεσσηνία, στη Φθιώτιδα και τη Δράμα. Το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, στο Λασίθι, στην Ξάνθη, στην Ευρυτανία, στα Δωδεκάνησα και την Ηλεία.

Το ΚΚΕ εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα πέτυχε υψηλά ποσοστά στην Κέρκυρα και στη Σάμο, ενώ ο ΣΥΝ αύξησε το ποσοστό του στην Α΄ και Β΄ Αθηνών καθώς και στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Το ΛΑΟΣ πριμοδοτήθηκε από τους ψηφοφόρους της Α΄ Θεσσαλονίκης, της Β΄ Πειραιά και του υπολοίπου της Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή