Μικρή η συγκομιδή των μικρών κομμάτων

Μικρή η συγκομιδή των μικρών κομμάτων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί είναι η «συγκομιδή» των μικρών κομμάτων. Πέραν των πέντε κομμάτων που πέτυχαν την είσοδό τους στη Βουλή, κανένα από τα υπόλοιπα 16 κόμματα που συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό ψήφων τέτοιο, που να καταστήσει την παρουσία του σημείο αναφοράς, να πλησιάσει στο ποσοστό – κλειδί για είσοδο στη Βουλή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για το 29,07% του εκλογικού σώματος, συνολικά τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα συγκέντρωναν ποσοστό 2,57% των ψήφων. Από τον κανόνα των χαμηλών ποσοστών δεν ξέφυγε ούτε η Δημοκρατική Αναγέννηση του κ. Στέλιου Παπαθεμελή. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος δήλωνε, όσο πλησίαζε η εκλογική διαδικασία, αισιόδοξος, παρά το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, η Δημοκρατική Αναγέννηση δεν καρπώθηκε ιδιαίτερα οφέλη.

Για το 29,07% του εκλογικού σώματος

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για το 29,07% του εκλογικού σώματος, η Δημοκρατική Αναγέννηση συγκέντρωνε ποσοστό 0,70% ή, σε απόλυτους αριθμούς, 12.317 ψήφους. Ενα σκαλί πιο πάνω βρίσκονταν οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ποσοστό 0,85% ή 15.024 ψήφους. Από εκεί και κάτω, μειώνεται δραματικά το ποσοστό των υπόλοιπων κομμάτων. Η Ενωση Κεντρώων, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, συγκέντρωνε 4.036 ψήφους και ποσοστό 0,23%, ελάχιστα περισσότερο από το ΚΚΕ (μ-λ) με 0,22% ή 3.902 ψήφους. Στο 0,15% βρισκόταν το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που μετρούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή 2.689 ψήφους με την Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά (ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α.) να ακολουθεί με 2.246 ψήφους και ποσοστό 0,13%. Το Μ-Λ ΚΚΕ είχε λάβει 1.749 ψήφους που μεταφράζεται σε 0,10% και ακολουθούσαν η Φιλελεύθερη Συμμαχία με 0,09% (1.604 ψήφους), το Ο.Α.Κ.Κ.Ε. με 0,03% (589 ψήφους), το Κόμμα Φιλελευθέρων με 0,03% (519 ψήφους), το Α.Σ.Κ.Ε. με 0,02% (412 ψήφους), ο Δημοσθένης Βεργής – Ελληνες Οικολόγοι με 0,02% (298 ψήφους).

Δεν έκαναν την έκπληξη

Από εκεί και μετά δεν δίδονται ποσοστά, καθώς οι αριθμοί των ψήφων είναι πολύ μικροί. Το κόμμα Φως-Αλήθεια-Δικαιοσύνη μετρούσε 108 ψήφους, το κόμμα Σωτήρας Χριστιανική Δημοκρατία 38 ψήφους, ενώ από μόλις μία ψήφο είχαν η Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη και η Δημοκρατική Παγκόσμιος Ελλάς. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε ολόκληρη τη χώρα συγκέντρωναν 171 ψήφους. Ετσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα λεγόμενα «λοιπά» κόμματα δεν έκαναν ούτε σε αυτές τις εκλογές την έκπληξη. Κανένα από αυτά δεν κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο, ώστε να ξεφύγει από τη μοίρα των «λοιπών» και να διεκδικήσει τουλάχιστον μια ιδιαίτερη αναφορά. Ισως την ιδιαίτερη αναφορά να την κερδίζουν από την αντίστροφη, όχι λόγω επιτυχίας, αλλά λόγω ιδιαιτερότητας στην αποτυχία τα δύο κόμματα που εμφανίζονταν να λαμβάνουν από μόλις μία ψήφο, αν αυτό παραμείνει έτσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή