Πώς ο ξένος Τύπος κάλυψε τις εκλογές

Πώς ο ξένος Τύπος κάλυψε τις εκλογές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τίτλους όπως «Ελλάδα: η δεξιά του Καραμανλή κερδίζει το στοίχημα» (Le Figaro) κάλυψε ο ξένος τύπος τις ελληνικές εκλογές.

«Λίγο μετά τη δημοσίευση των πρώτων exit polls, χιλιάδες ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, άνδρες και γυναίκες, συνέρρευσαν μπροστά από τα γραφεία του κόμματος για να γιορτάσουν τη νίκη με κορναρίσματα, πυροτεχνήματα και σημαίες», ανέφερε η ελβετική Neue Zuercher Zeitung. «Τον Αύγουστο, ο Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να λάβει «μια νέα ισχυρή εντολή» για την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Το αν όμως η κυβέρνηση με την αδύναμη πλειοψηφία της θα μπορέσει να διαχειριστεί τις «καυτές πατάτες» της ελληνικής πολιτικής, δηλαδή την επείγουσα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ή την παιδεία, είναι αμφίβολο» πρόσθεσε η εφημερίδα.

«Το βέβαιο είναι ότι οι Ελληνες απέρριψαν την ηγεσία του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και ότι αυτός θα δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί», ανέφερε ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μάλκολμ Μπράμπαντ. «O Γιώργος Παπανδρέου δεν τήρησε την υπόσχεση της ανανέωσης προσώπων και προγράμματος, και αυτό μπορεί να συνέβαλε στην ήττα», επισήμανε η γερμανική ιστοσελίδα Spiegel online.

Την άνοδο των μικρών κομμάτων σημείωσε η γαλλική Μοντ. «Ποτέ από το 1958 δεν είχαν τόσο μεγάλη άνοδο τα μικρά κόμματα», επισήμανε η εφημερίδα μεταφέροντας σχόλια Ελλήνων αναλυτών.

«Επί δεκαετίες, η Ελλάδα παλινδρομεί ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που κυριαρχούνται από δύο πολιτικές δυναστείες, διχάζοντας τους Ελληνες ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα. Τα τελευταία χρόνια, όμως τα δύο κόμματα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διαφοροποιηθούν ιδεολογικά μεταξύ τους. Επιπλέον οι πυρκαγιές του Αυγούστου προξένησαν μεγάλη δυσαρέσκεια και θυμό, ωθώντας τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους στην αγκαλιά περιφερειακών κομμάτων», έγραψε η International Herald Τribune.

«Η σπουδή της κυβέρνησης να διανείμει χρήματα και βοήθεια σε χιλιάδες πυρόπληκτους φαίνεται ότι απέδωσε», εκτίμησαν οι Financial Times, σημειώνοντας επίσης ότι η συμμετοχή στις κάλπες ήταν «μικρότερη από το συνηθισμένο».

«Στο αποτέλεσμα βάρυνε η προειδοποίηση του πρωθυπουργού Καραμανλή ότι θα προκηρύξει νέες εκλογές αν δεν αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει χωρίς συμμαχίες, με την απειλή ότι η χώρα θα παραλύσει ώς το σχηματισμό νέας κυβέρνησης», επισήμανε η ισπανική El Ρais.

«Ενώ ώς τα μέσα Αυγούστου η Νέα Δημοκρατία θεωρείτο φαβορί με διαφορά πέντε μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, περιέπεσε σε δύσκολη θέση μετά τις πυρκαγιές, που «έκαψαν» και τις σημαντικές επιτυχίες της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια στον οικονομικό τομέα, για τις οποίες επαινέθηκε από την Ε.Ε.», ανέφερε η ιταλική Corriere Della Sera. «Ομως, σύμφωνα με τα exit polls, η συντηρητική παράταξη απέσπασε αρκετές ψήφους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή