Σε κρίση ηγεσίας το ΠΑΣΟΚ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διεκδικήσει την επανεκλογή του από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας -παρόμοιας του 2004- στην οποία, όμως τούτη τη φορά, θα μπορούν να μετέχουν και όσα άλλα στελέχη του κόμματος το επιθυμούν είναι η απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου, μετά την απροσδόκητη σε έκταση ήττα του κόμματός του. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της δήλωσης που ανέγνωσε χθες στη μία μετά τα μεσάνυχτα, αναλαμβάνοντας κι ο ίδιος ευθύνες για το αποτέλεσμα, αλλά αφήνοντας παράλληλα και έμμεσες αιχμές σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξετίμησε προφανώς ότι δεν τον στήριξαν όσο θα περίμενε. «Στη μάχη αυτή όλοι είχαμε συμμετοχή, ρόλο και ευθύνη και πρώτος απ’ όλους εγώ» ήταν η σχετική αποστροφή του, ενώ αμέσως μετά προανήγγειλε ότι στο εξής «τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος θα έχουν τον λόγο» προαναγγέλλοντας ότι «θα ζητήσω άμεσα την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου».

Στην αρχή της δήλωσής του και αφού ευχαρίστησε «από καρδιάς όσους βοήθησαν στον κοινό μας αγώνα για να φύγει η Δεξιά» τόνισε ότι «η προσπάθεια δεν μπορεί να σταματήσει». Επιχειρώντας ωστόσο να εξηγήσει τα αίτια του αποτελέσματος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είχαμε απέναντί μας τις επιφυλάξεις των πολιτών για το αν το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εναλλακτική λύση και την αίσθηση του πολίτη ότι τα χάλια της δημόσιας διοίκησης, τα σκάνδαλα, οι πυρκαγιές, η κομματοκρατία, η κοινωνική αδικία, έχουν βαθύτερες ρίζες. Και το μήνυμά του είναι ότι θεωρεί ότι έχουμε και εμείς σημαντικές ευθύνες» προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου, ζητώντας «να ακούσουμε όλοι αυτό το μήνυμα» και γνωστοποιώντας τη βούλησή του να διεκδικήσει εκ νέου την επανεκλογή του.

Σημειώνεται ότι για την τελική διαμόρφωση της δήλωσης του κ. Γ. Παπανδρέου φαίνεται να προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε με συμβούλους του. Κατά πληροφορίες μάλιστα, όταν διεφάνη η απροσδόκητη ήττα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν λίγοι όσοι τον συνεβούλεψαν να αναλάβει αποκλειστικώς τις ευθύνες του και να παραιτηθεί. Την «εξέλιξη» αυτή άλλωστε «εξέπεμπαν» ήδη και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με έμμεσες δηλώσεις τους στη Χαρ. Τρικούπη και στα τηλεοπτικά πάνελ. Αλλες πληροφορίες πάλι ήθελαν στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου να τον προτρέπουν όχι μόνον να μην παραιτηθεί, αλλά να «φωτογραφίσει» σαφώς τις ευθύνες πρωτοκλασάτων στελεχών στα οποία καταλογιζόταν χθες ότι ουδόλως τον στήριξαν.

Εκ του αποτελέσματος ωστόσο φαίνεται να επικράτησαν τελικώς οι πιο ψύχραιμες εισηγήσεις. Είναι ενδεικτική μια δήλωση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ ήδη από αργά το απόγευμα. «Δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί απόψε ο πρόεδρος, επειδή κάποιοι επιθυμούν να αναλάβουν την ηγεσία ει δυνατόν από αύριο. Το κόμμα οφείλει να εισέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την ήττα του και κατόπιν να προχωρήσουν οι θεσμικές διαδικασίες που ούτως ή άλλως προβλέπει το καταστατικό», είπε αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η προσφυγή στις κομματικές κάλπες θα ήταν ίσως η μόνη και αναγκαία λύση.

Μήνυμα που επεκράτησε τελικώς και στη δήλωση του κ. Παπανδρέου, η οποία θέτει όλους προ των ευθυνών τους, καθώς εκ των πραγμάτων τους παραπέμπει στην κρίση της βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή