Σταθερή κυβέρνηση, ιδιαιτέρως ενισχυμένα τα κόμματα της Αριστεράς

Σταθερή κυβέρνηση, ιδιαιτέρως ενισχυμένα τα κόμματα της Αριστεράς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «σταθερή κυβέρνηση», που ζήτησε κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Κώστας Καραμανλής, φαίνεται ότι καταφέρνει η Ν.Δ., ενώ ιδιαιτέρως ενισχυμένα είναι για πρώτη φορά τα μικρότερα κόμματα. Συγκεκριμένα:

– η Ν.Δ. κερδίζει 156 έδρες, μειώνοντας την κοινοβουλευτική δυναμική της κατά εννέα έδρες αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται η αυτοδυναμία της να είναι ισχνότερη,

– το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει 103 έδρες και χάνει 14,

– το ΚΚΕ αποκτά 20 έδρες, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση κατά 8,

– μεγάλος νικητής αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 12 έδρες, διπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη,

– και ο ΛΑΟΣ αποκτά εννέα έδρες για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. εκλέγονται οι Μιλτιάδης Εβερτ, Γιώργος Σουφλιάς, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Παναγιώτης Χηνοφώτης και Φεβρωνία Πατριανάκου.

Με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι Λούκα Κατσέλη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Ραγκούσης, Θάλεια Δραγώνα και Σπυρίδων Κουβέλης.

Βουλευτές Επικρατείας εκλέγουν για πρώτη φορά το ΚΚΕ (Κώστας Καζάκος) και ο ΣΥΡΙΖΑ (Ιωάννης Μπανιάς).

Η Ν.Δ. κερδίζει από μία έδρα σε Εβρο, Καβάλα, Πέλλα, Ηλεία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Α΄ Πειραιά, Κορινθία και Μεσσηνία. Από μια έδρα χάνει σε Ροδόπη, Ξάνθη, Σέρρες, Ημαθία, Ιωάννινα, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Κέρκυρα, Αχαΐα, Ευρυτανία, Α΄ Αθηνών, υπόλοιπο Αττικής και Λέσβο. Δύο έδρες χάνει η Ν.Δ. στη Β΄ Θεσσαλονίκης, στην Α΄ Αθηνών και στη Β΄ Αθηνών.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει από μια έδρα σε Ροδόπη, Ξάνθη, Β΄ Θεσσαλονίκης, Μαγνησία, Ευρυτανία και Λέσβο. Από μια έδρα χάνει σε Εβρο, Καβάλα, Α΄ Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα, Ηλεία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Α΄ Αθηνών, υπόλοιπο Αττικής, Κορινθία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Κοζάνη. Τρεις έδρες χάνει στη Β΄ Αθηνών.

Το ΚΚΕ κερδίζει από μια έδρα σε Σέρρες, Ημαθία, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Κέρκυρα και υπόλοιπο Αττικής. Από δύο έδρες κερδίζει στη Β΄ Αθηνών, ενώ χάνει μια έδρα στην Α΄ Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μια έδρα ακόμη στη Β΄ Αθηνών (συνολικά τέσσερις έδρες) και από μια έδρα κερδίζει σε Λάρισα, Αχαΐα, Α΄ Αθηνών και Ηράκλειο.

Ο ΛΑΟΣ κερδίζει από μια έδρα κερδίζει σε Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Ημαθία, Λάρισα, Α΄ Αθηνών και υπόλοιπο Αττικής. Δυο έδρες καταλαμβάνει στη Β΄ Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή