Τα δύο μεγάλα κόμματα κράτησαν τα «κάστρα» τους

Τα δύο μεγάλα κόμματα κράτησαν τα «κάστρα» τους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιάσειστη παρέμεινε η δυναμική των δύο μεγάλων κομμάτων στα εκλογικά τους «κάστρα», τα οποία διατήρησαν με άνεση, με μικρές ωστόσο απώλειες, οι οποίες σημειώθηκαν σε επτά περιφέρειες. Το νέο εκλογικό σύστημα μετατόπισε το κέντρο βάρους από τις μονοεδρικές στους πολυπληθείς νομούς, αφού κάθε ψήφος μέτρησε σε πανελλαδικό επίπεδο για την κατανομή των εδρών. Οι μονοεδρικές κερδίζουν πάντα, όμως, τη μάχη των εντυπώσεων. Από τις οκτώ, τις πέντε καταλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία (Θεσπρωτία, Γρεβενά, Λευκάδα, Σάμος και Φωκίδα), ενώ τις υπόλοιπες τρεις το ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρή η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στη Λακωνία, που έλαβε και το μεγαλύτερο ποσοστό της, 55,24%, στη Θεσπρωτία, 46,45 %, στις Σέρρες, στην Καστοριά 55,03%, στη Μεσσηνία 51,53%, στη Χαλκιδική 45,49% και την Ημαθία 42,58%, όπου δεν άφησε περιθώρια από νωρίς το βράδυ για μεταβολή του αποτελέσματος.

Εντυπωσιακά τα ποσοστά που έλαβε επίσης στη Δράμα 49,70%, στη Φλώρινα 49,14%, στη Β΄ Θεσσαλονίκης 44,21%, στη Φωκίδα 48,24% και στην Αρκαδία 46,2%. Στις εκλογικές αυτές περιφέρειες η Ν.Δ. είχε υπερισχύσει και στις εκλογές του 2004.

Τα Χανιά με 45,64%, το Λασίθι με 52,32% και το Ηράκλειο παρέμειναν οι πυλώνες του ΠΑΣΟΚ, με το τελευταίο να δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό στο κόμμα της αξιωματικής πολίτευσης: 54,87%. Η εικόνα μετασχηματίστηκε σε επτά εκλογικές περιφέρειες, αφού το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να καταστήσει ισχυρότερη τη θέση του ανατρέποντας τα αποτελέσματα του 2004. Ετσι, η Ξάνθη 47,08%, η Ροδόπη 45,94% (έως αργά το βράδυ το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο, αφού σε απόσταση αναπνοής ερχόταν η Νέα Δημοκρατία), η Αιτωλοακαρνανία 45,23%, η μονοεδρική της Ευρυτανίας 46,73% και η Βοιωτία 41,09% άλλαξαν χέρια και προσμετρώνται πλέον στη δύναμή του.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία ενδυνάμωσε την παρουσία της στη Χίο 43,95%, το Ρέθυμνο 46,33%, αποσπώντας από το ΠΑΣΟΚ τις εν λόγω περιφέρειες, έχοντας μάλιστα άνετο προβάδισμα.

Η περιφέρεια των Ιονίων, η οποία περιλαμβάνει μία τριεδρική (Κέρκυρα) και τρεις μονοεδρικές (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα) και αποτελούσε μέχρι πρόσφατα έναν κρίσιμο χώρο, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση αποδυναμώθηκε η σημασία τους. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τη θέση του αμετάβλητη στη Ζάκυνθο, 42,62%, και ανέτρεψε το αποτέλεσμα στην Κεφαλονιά, αποσπώντας από τη Νέα Δημοκρατία τη μονοεδρική.

Αντιθέτως, ευσταθής παρέμεινε η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας στη Λευκάδα, 43,14%. Στην Κέρκυρα, που εθεωρείτο παλαιότερα ένα από τα προπύργια του ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επικρατήσει για δεύτερη φορά, με 40,19%.

Δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί στη Θεσσαλία, περιοχή όπου η Νέα Δημοκρατία κατέγραφε από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση μια δυναμική ανοδική τάση (είχε έρθει πρώτη και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες καταλαμβάνοντας τις 13 από τις 23 έδρες). Στη Λάρισα με 44,12%, στην Καρδίτσα με 47,68%, στη Μαγνησία με 42,83% και στα Τρίκαλα με 45,69%, η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά έναντι του ΠΑΣΟΚ.

Αναμφίβολα η ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της οποίας είναι η Α΄ και η Β΄ Αθηνών, η Α΄ και η Β΄ Πειραιώς και το «υπόλοιπο» Αττικής, ψηφίζουν πάνω από δυόμισι εκατομμύρια πολίτες και εκλέγονται 85 βουλευτές, έδωσε το στίγμα για το κόμμα που θα αναδεικνυόταν σε νικητή των εκλογών. Και τούτο διότι οι περιφέρειες της Αττικής αποτελούν τον κατ’ εξοχήν χώρο όπου διεκδίκησαν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση τα μικρότερα κόμματα.

Η Ν.Δ. έλαβε στην Α΄ Αθηνών 40,58%, στη Β΄ Αθηνών 35,69%, στην Α΄ Θεσσαλονίκης (στο 24% των εκλογικών τμημάτων) 38,40% και στη Β΄ Θεσσαλονίκης 44,56%. Στην Α΄Αθηνών και στη Β΄ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή