Τάβλι, σκάκι, τένις, βαφτίσια… άντε και καλή ψήφο

Τάβλι, σκάκι, τένις, βαφτίσια… άντε και καλή ψήφο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «μικρή Βουλή» του Ζαππείου από νωρίς τα τραπεζάκια είχαν γεμίσει από μόνιμους θαμώνες, που έπαιζαν σκάκι και τάβλι. Από ζωή έσφυζε η γεμάτη καφέ και εστιατόρια πλατεία Αμύντα στο Παγκράτι. Δυό κυρίες προετοιμάζονταν να απολαύσουν τον κυριακάτικό τους αγώνα τένις στο γήπεδο δίπλα στο οικολογικό πάρκο του Νέου Ψυχικού. Μια άλλη ψώνιζε λουλούδια σε κοντινό φυτώριο. Στο Κολωνάκι, Κυριακή μεσημέρι, δρόμοι και καφέ γεμάτα και το κουτσομπολιό που αφορούσε κυρίως τις δηλώσεις και εμφανίσεις των υποψηφίων να δίνει και να παίρνει. Η εικόνα ωστόσο στην πλατεία Συντάγματος δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Μπλε και γαλάζιες σημαίες πωλούνται σε όλα τα κιόσκια της πλατείας και ένα στημένο σκηνικό περιμένει τους νικητές. Λίγοι ωστόσο εκφράζουν άποψη επί των αποτελεσμάτων…

«Δεν μιλούν για τα πολιτικά»

«Είναι «βουβές» οι εκλογές. Τις άλλες φορές ήταν πιο θερμός ο κόσμος. Τους βαρεθήκαμε μωρέ…», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Νικολόπουλος, που μόλις έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα σε τμήμα του Παγκρατίου.

«Δεν κυκλοφορεί πολύ σήμερα ο κόσμος. Και όσοι παίρνουν εφημερίδες δεν μιλούν για τα πολιτικά. Τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν, σχολίαζαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Σήμερα ανάσα δεν ακούγεται» ανέφερε στην «Κ» η ιδιοκτήτρια πρατηρίου εφημερίδων κ. Βασιλική Ντέμου.

Η βόλτα, πάντως, στη φθινοπωρινή Αθήνα ενδείκνυται, αφού ο καιρός είναι δροσερός. Καιρός για σκάκι και τάβλι, που οι θαμώνες της λεγόμενης «μικρής Βουλής» στον κήπο δίπλα στο Ζάππειο Μέγαρο, τον εκμεταλλεύτηκαν δεόντως. «Από νωρίς το πρωί μαζευτήκαμε. Χαζεύουμε και παίζουμε σκάκι, τάβλι, μερικοί και κολτσίνα. Από το πρωί στήθηκαν τρία τραπέζια με σκακιέρες και άλλα τόσα με τάβλι. Ο χαμένος αφήνει τη θέση του σε κάποιον άλλον και έτσι οι παίκτες «ανακυκλώνονται» μας λέει ο κ. Γιάννης. «Οι πολιτικές συζητήσεις δεν ήταν αυτή τη φορά έντονες. Αλλες φορές θυμάμαι ότι ο κόσμος ήταν πολύ φανατισμένος. Μάλωναν για τα κόμματα» προσθέτει, και πριν ξανααφοσιωθεί στην παρτίδα του σκάκι ζητά να καταγραφεί η πρότασή του: «όλες οι εφημερίδες να αποκτήσουν σκακιστική στήλη».

«Συχνά ερχόμαστε στον Εθνικό Κήπο. Αλλά, πάντα είναι καθιερωμένη η βόλτα μας εδώ μετά τις εκλογές. Φέτος ήταν πολύ ήρεμα τα πράγματα, το κλίμα ήταν ώριμο», λέει στην «Κ» ο κ. Αναστάσιος Τσάτσος, που μαζί με τη σύζυγό του Ειρήνη απολαμβάνουν το ουζάκι τους στο καφενείο του Εθνικού Κήπου.

«Σήμερα κατέληξα τι θα ψηφίσω. Δεν ξέρω αλλά δεν με είχε πείσει κάποιος. Υπάρχει μια βουβαμάρα στον κόσμο που σημαίνει κάτι», πιστεύει η νεαρή Μαρία Ιωάννου.

Πολύ χαλαρή Κυριακή

Αναποφάσιστος δήλωνε και ο νεαρός υπάλληλος σε βενζινάδικο Παναγιώτης Κελεριάν. «Δεν κυκλοφορεί τίποτα. Πολύ χαλαρή Κυριακή. Μακάρι να ήταν πάντα έτσι…», εύχεται μιλώντας στην «Κ». Για κάποιους ωστόσο, αυτή η Κυριακή δεν ήταν καθόλου χαλαρή ωστόσο αφού έπρεπε να προλάβουν ψήφο και βαφτίσια ή γάμο. Ετσι οι εμφανίσεις με επίσημη τουαλέτα στα εκλογικά τμήματα δεν ήταν λίγες. «Επρεπε να ντυθώ πιο επίσημα» αναρωτιέται δίπλα μου, η κοπέλα που περιμένει στην ουρά για να ψηφίσει στο Μετς και βλέπει την κυρία με άσπρο αέρινο φόρεμα που κοιτάζει τους εκλογικούς καταλόγους.

Γεμάτη η παραδοσιακή ταβέρνα στην πλατεία Αμύντα. Η αεικίνητη Ηώ Θεοφίλου υποδέχεται τους ψηφοφόρους. «Εχουμε σταθερό κοινό. Ψήφισαν και ήλθαν για φαγητό. Εάν μιλούν για τα πολιτικά; Α, όχι. Ούτε εκείνοι, ούτε εμείς. Είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Εδώ είναι ευπρόσδεκτοι όλοι», μας λέει και τρέχει να εξυπηρετήσει μια παρέα. Σιγά – σιγά, άλλωστε, «απογευματιάζει». Σε λίγο θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τα exit-polls…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή