H γιορτή άρχισε από νωρίς στη Ρηγίλλης

H γιορτή άρχισε από νωρίς στη Ρηγίλλης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραταξιακές σημαίες ξεπέρασαν σε αριθμό χθες τις ελληνικές, έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης. Μάλλον λογικό, καθώς χθες στους δρόμους οι οπαδοί του κόμματος γιόρταζαν μία ακόμη νίκη, στο κλείσιμο μιας περιπετειώδους προεκλογικής περιόδου. Ηταν το δικό τους ξέσπασμα…

Στο εσωτερικό του κτιρίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν σε ανοικτή γραμμή πληροφορούμενος τα θετικά αποτελέσματα, πλην όμως είχε ζητήσει από όλα τα στελέχη να απέχουν από ενθουσιώδεις δηλώσεις πριν κλειδώσει το αποτέλεσμα και κριθεί η αυτοδυναμία. Ηδη από τις 14.00 μετά το μεσημέρι, χθες, το πρώτο κύμα των exit polls επιβεβαίωνε την εκλογική δυναμική της Νέας Δημοκρατίας σκορπώντας τα πρώτα χαμόγελα στη Ρηγίλλης. Ωστόσο, ο προβληματισμός εξαιτίας του νέου εκλογικού νόμου για την επίτευξη της αυτοδυναμίας ήταν, την ίδια ώρα, αισθητός, χωρίς μάλιστα τα κομματικά στελέχη να αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο θρίλερ.

Ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, ο γεν. διευθυντής Μενέλαος Δασκαλάκης και τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη ήταν από το πρωί στη Ρηγίλλης, σε ανοικτή γραμμή με τις κατά τόπους οργανώσεις και τους εκπροσώπους του κόμματος. Αργά το μεσημέρι, στη Ρηγίλλης έφθασαν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος (συνοδευόμενος από την κ. Μάρα Ζαχαρέα), ο Ευ. Αντώναρος, ο Γιάννης Αγγέλου και ο Γιάννης Ανδριανός. Σε ανοικτή επικοινωνία με τον κ. Καραμανλή, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Ραφήνα, εκτιμούσαν τα πρώτα αποτελέσματα και τα σενάρια της αυτοδυναμίας. Γύρω στις 15.00 η εικόνα έμοιαζε ξεκάθαρη. Πρωτιά Νέας Δημοκρατίας, πτώση του ΠΑΣΟΚ και πεντακομματική βουλή.

Ακριβώς στις 18.30 ο πρωθυπουργός έφθασε στη Ρηγίλλης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, και ανέβηκε στο γραφείο του 1ου ορόφου. Είχε προηγηθεί ο Δημ. Σιούφας ενώ τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη άρχισαν να καταφτάνουν, εν μέσω χειροκροτημάτων, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls. O Γ. Αλογοσκούφης με τα παιδιά του, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Μιλτ. Εβερτ, ο Β. Μαγγίνας, ο Πρ. Παυλόπουλος, ο Γιώργος Σουφλιάς.

Σιγά σιγά, έξω από τη Ρηγίλλης επικρατούσε το αδιαχώρητο. Στην αρχή από τα μέσα ενημέρωσης, που έχοντας προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας είχαν ήδη σπεύσει να στήσουν γερανούς και φώτα για τα τηλεοπτικά συνεργεία. Οι γαλάζιοι οπαδοί άρχισαν να αποτελούν την πλειοψηφία μετά τις 19.00 και πάλι, όμως, δίχως τον ενθουσιασμό του 2004. «Μέχρι να κλειδώσει η αυτοδυναμία θα μας βγει η ψυχή» σχολίαζαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους, αποδίδοντας τη νίκη στον ίδιο τον Κ. Καραμανλή: «Είναι γάτα, έδωσε το επίδομα στους πυροπαθείς, να δεις που μπορεί να πάρουμε ακόμη και την Ηλεία». Ενας – δύο φώναξαν «έβγα έξω, αρχηγέ», διχως να τους ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του κόμματος επέμεναν «ας περιμένουμε και τα επίσημα αποτελέσματα». Περίπου 45 λεπτά από το κλείσιμο της κάλπης, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης εκτιμούσε ότι κατά 80-90% η Ν.Δ. θα έχει αυτοδυναμία ενώ εμφάνιζε οριακή την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή, «η οποία θα παίζεται μέχρι τέλους». Πέντε λεπτά αργότερα, ο κ. Λευτ. Ζαγορίτης εκτιμούσε ότι η αυτοδυναμία είναι δεδομένη, με πιθανά 153 έδρες για τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, άρχισε να αναπτύσσεται και η πολιτική επιχειρηματολογία για να εξηγηθεί η περιορισμένη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του κόμματος αλλά και οι σημαντικές εκλογικές απώλειες. «Το 1996, με 41,49% το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη κυβέρνησε με 162 έδρες» σχολιάζονταν με νόημα. Την ίδια στιγμή, νέα ζευγάρια με παιδιά, ηλικιωμένοι, ακόμη και άνθρωποι με τον γύψο στο πόδι κατέφθαναν. Ηταν και δική τους η νίκη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή