Η Βουλή αλλάζει και γίνεται πιο νεανική

Η Βουλή αλλάζει και γίνεται πιο νεανική

8' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά το 1/3, ήτοι ακριβώς κατά 100 βουλευτές, ανανεώνεται η Βουλή που προέκυψε από τις προχθεσινές εκλογές. Βεβαίως, αρκετοί από τους νεοεισερχόμενους, τουλάχιστον 15, είναι παλαιοί βουλευτές ή ευρωβουλευτές που επανέρχονται, αλλά πάντως πρόκειται για μία μεγάλη ανανέωση του σώματος. Εκτός από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, αλλά και του χάρτη των αποτελεσμάτων που επέφερε το νέο εκλογικό σύστημα, δεν έλειψαν οι εκπλήξεις. Κορυφαία βεβαίως η μη επανεκλογή της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέτας Γιαννάκου. Μάλιστα αν και τα αποτελέσματα των μεγάλων περιφερειών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, φαίνεται να αποδιοργανώνεται σημαντικά το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας, αφού και ο υφυπουργός κ. Γ. Καλός φαινόταν να δυσκολεύεται να κερδίσει την έδρα του στον Πειραιά.

Η τιμωρία της ψήφου δεν έπληξε μόνον την κυβερνητική πλευρά, αφού φαίνεται ότι χάνει την έδρα του και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Τσοχατζόπουλος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αλλά και ο πρώην τσάρος της Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης στα Χανιά. Φαίνεται επίσης πως μία σειρά ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κατά μία εκδοχή φθαρμένων από την προηγούμενη εξουσία, αλλά και με τον τρόπο που άσκησαν αντιπολιτευση, δυσκολεύονται να επανεκλεγούν, όπως οι κ. Χ. Πρωτόπαπας και Μ. Παπαϊωάννου. Στην χορεία των διαμφισβητούμενων βουλευτών απέτυχαν να επανεκλεγούν λόγου χάριν ο κ. Νικ. Νικολόπουλος στην Αχαΐα, ο Δ.Πιπεργιάς στην Εύβοια ή ο κ. Α. Μακρυπίδης στην Αιτωλοακαρνανία. Απέτυχαν γενικώς αυτοί που είχαν αποκοπεί από το παιχνίδι της εξουσίας, όπως ο κ. Σ. Βούγιας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποδεκατίσθηκαν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπως οι κ. Ζέττα Μακρή, Θ. Σκρέκας, Κ. Καραμπίνας, Ε. Χαϊτίδης, Α. Σπηλιόπουλος. Πέραν των εννέα νέων προσώπων που εκλέγονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (Π. Χηνοφώτης, Φεβρωνία Πατριανάκου, Λούκα Κατσέλη, Γ. Παπαδημητρίου, Γ. Ραγκούσης, Θάλεια Δραγώνα, Σ. Κουβέλης, Κ. Καζάκος, Γ. Μπανιάς), κατά περιφέρεια η εικόνα είναι η εξής:

Στην Α΄ Αθηνών η μεγάλη έκπληξη είναι ο αποκλεισμός της κ. Γιαννάκου και η είσοδος της κ. Φωτεινής Πιπιλή. Δεν επανεκλέγονται από την παλαιά σύνθεση οι Δ. Κωνσταντάρας και Ελενα Κουντουρά, ενώ επανέρχεται η κ. Μπακογιάννη. Εκτός, από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου κ. Θ. Τσούρας, ενώ στους βουλευτές του ΚΚΕ προστίθεται και η πρόεδρος του ΣΕΗ Λίλα Καφαντάρη. Νέα πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Αννα Φιλίνη και Π. Κοροβέσης, ενώ από τον ΛΑΟΣ ο Κ. Πλεύρης.

Στην αχανή Β΄ Αθηνών νέα πρόσωπα από τη Ν.Δ. οι Κ. Χατζηδάκης, Α. Ντινόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σοφία Σακοράφα (επανέρχεται), από το ΚΚΕ οι Σ. Χαλβατζής, Γ. Μαυρίκος, Ι. Πρωτούλης, Παναγιώτα Μελά, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Μ. Παπαγιαννάκης, Γρ. Ψαριανός και από τον ΛΑΟΣ οι Γ. Καρατζαφέρης και Αδ. Γεωργιάδης. Στους χαμένους της Ν.Δ. οι Σοφία Βούλτεψη και Κ. Καρράς, ενώ από το ΠΑΣΟΚ βετεράνοι στη Βουλή, όπως οι Χ. Πρωτόπαπας, Μ. Παπαϊωάννου, Γ. Ανωμερίτης, Σ. Τζουμάκας. Στην Αιτωλοακαρνανία δεν επανεκλέγονται από τη Ν.Δ. ο πρώην υφυπουργός Νικ. Αγγελόπουλος, ο Απ. Κωστόπουλος και ο Α. Καραγκούνης. Νέο πρόσωπο ο Σπ. Λιβανός, ενώ επανέρχεται ο παλαιός βουλευτής και νομάρχης Δ. Σταμάτης. Νέο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ η δημοσιογράφος κ. Σοφία Γιαννακά και στο ΚΚΕ ο κ. Νικ. Μωραΐτης. Χωρίς καμία αλλαγή η Αργολίδα και η Αρκαδία, ενώ κατά τα δύο τρίτα αλλάζει το ψηφοδέλτιο στην Αρτα. Δεν επανεξελέγη ο Κ. Καραμπίνας και ο παλαιός βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Κολιοπάνος. Στη θέση τους οι Κ.Παπασιώζος (Ν.Δ.) και Δ.Τσιρώνης (ΠΑΣΟΚ).

Στην περιφέρεια Αττικής χάνει την έδρα του, όπου εκλεγόταν από το 1981 ο κ. Ηλ. Παπαηλίας από το ΠΑΣΟΚ, ένα από τα πρόσωπα που προέρχονται από πολιτική οικογένεια, αλλά ουδέποτε έχει μιλήσει τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια στη Βουλή. Επανέρχεται από το ΚΚΕ ο Δ. Κουμπούρης και νέο πρόσωπο ο Μ. Βορίδης (ΛΑΟΣ). Στην Αχαΐα χάνει την έδρα του ο εκλεγόμενος από το 1989 Νικ. Νικολόπουλος (από την ομάδα των λοχαγών) και ο Θ. Βασιλείου. Νέο πρόσωπο για το ΚΚΕ ο Νικ. Καραθανασόπουλος και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Τσούκαλης. Αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέξει την έδρα της Αχαΐας δεν θα εκλεγεί η Μαρία Θωμά.

Στα Δωδεκάνησα χάνει την έδρα του ο Β. Χρύσης από τη Ν.Δ. και οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Καϊσερλής και Ι. Παρασκευάς. Νέα πρόσωπα για το ΠΑΣΟΚ οι Γ. Νικητίδης και Ν. Ζωΐδης. Στον Εβρο επανέρχεται στη Βουλή μετά 14 χρόνια ο Ακης Γεροντόπουλος (Ν.Δ).

Στην Εύβοια η Ν.Δ. εκλέγει ως νέο βουλευτή τον Γ. Χαλιώτη και το ΚΚΕ την Ιωάννα-Σοφία Ντούρου. Κακή τύχη είχε και ο συνονόματος βουλευτής του κ. Σίμου Κεδίκογλου που κατέβαινε με το ΠΑΣΟΚ.

Η μονοεδρική της Ευρυτανίας περνά στο ΠΑΣΟΚ και στον γιατρό Ηλ. Καρανίκα. Εκτός Βουλής μετά από χρόνια στην πυρόπληκτη Ηλεία ο επί πολλά έτη υφυπουργός κ. Δ. Γεωργακόπουλος ενώ δεν επενεξελέγη ο Β. Κοντογιαννόπουλος. Νέος βουλευτής στη θέση του αποτυχόντος Γ. Δεικτάκη εξελέγη για τη Ν.Δ. στο Ηράκλειο ο Ελ. Αυγενάκης και στο ΠΑΣΟΚ η Μαρία Σκραφνάκη, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Αλαβάνος. Αλλάζει κατά πολύ ο χάρτης στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Μένει εκτός ο παλαιός βουλευτής της Ν.Δ. Αν. Σπηλιόπουλος, ενώ κινδυνεύει να μείνει εκτός, αν επιλέξει ο Γ. Παπανδρέου την έδρα της Θεσσαλονίκης ο πρώην υφυπουργός Ι. Μαγκριώτης, όπως κινδυνεύει να χάσει την έδρα του ο οικονομολόγος κ. Ε. Δημητρίου εφόσον επιλέξει τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Νέα πρόσωπα ο γιος του παλαιού στελέχους της Ν.Δ. Απ. Τζιτσικώστας, από το ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αν. Κουράκης (αντί της κ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη), από το ΚΚΕ οι Γ. Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου (αν δεν επιλέξει την έδρα της η κ. Αλέκα Παπαρήγα) και η κ. Αγγέλα Γερμαλίδου (από το ΛΑΟΣ), εκτός αν επιλέξει την έδρα της ο κ. Καρατζαφέρης. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης χάνει την έδρα ο καλός βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Γαλαμάτης. Νέα πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου και από τον ΛΑΟΣ ο Κ. Βελόπουλος.

Εκτός Βουλής μένει μετά χρόνια ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Α. Φούσας, ενώ νέο πρόσωπο ο πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης. Στην Καβάλα ο γιος του παλαιού στελέχους της Ν.Δ. Γ. Παναγιωτόπουλου, Νίκος, καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Τιμοσίδης, ενώ εκτός Βουλής άφησε το εκλογικό σώμα τους βουλευτές του κινήματος Ι. Τσακλίδη και Σ. Εμινίδη. Νέο πρόσωπο στην Καρδίτσα ο γιος του παλιού υπουργού Θ. Αναγνωστόπουλου, Γιώργος, ενώ χάνει μία έδρα το ΠΑΣΟΚ (αυτή του Ν. Σαλαγιάννη). Νέο πρόσωπο στην Καστοριά για την Ν.Δ. η ψυχολόγος- οικονομολόγος Βίβιαν Μπουζάλη, ενώ ανακατατάξεις είχαμε και στην Κέρκυρα. Ο γνωστός για το «αιρετικό» του πνεύμα Νικ. Γεωργιάδης έχασε την έδρα του την οποία παίρνει το ΚΚΕ με τον Χ. Χαραλάμπους.

Μετά από 17 χρόνια στη Βουλή έχασε την έδρα του ο Θ. Δαβάκης στη Λακωνία, την οποία και κατέλαβε ο Γρ. Αποστολάκος.

Η μεγάλη έκπληξη στη Λάρισα ήταν η μη εκλογή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Α. Σκυλλάκου. Την έδρα του χάνει από τη Ν.Δ. ο κ. Γαρουφαλιάς, αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Χατζημιχάλης. Νέο πρόσωπο για το ΠΑΣΟΚ ο Φ. Σαχινίδης και για το ΛΑΟΣ ο κ. Αστ. Ροντούλης. Δεν αλλάζει τίποτε στο Λασίθι σε αντίθεση με τη Λέσβο. Χάνει την έδρα της η Χριστιάνα Καλογήρου και την παίρνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νικ. Σηφουνάκης. Αλλαγή φρουράς και στη Λευκάδα, αφού στη θέση του Ξεν. Βεργίνη εξελέγη ο Θ. Σολδάτος (Ν.Δ.).

Μεγάλη ήττα στη Μαγνησία υπέστη η Ζέττα Μακρή. Πανηγυρική η επάνοδος του Αντ. Σαμαρά στη Μεσσηνία, όπου χάνει την έδρα του ο Π. Κατσιλιέρης από το ΠΑΣΟΚ. Μία έδρα χάνει η Ν.Δ. στην Ξάνθη και την κερδίζει ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανατζή Τσετίν. Στην Α’ Πειραιώς τη μία έδρα του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει ο κ. Σημίτης, ενώ μακράν πίσω η κ. Βασιλική Φον Ρούφιν ή Βίκυ Λέανδρος. Νέο πρόσωπο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και ο Β. Αποστολάτος για τον ΛΑΟΣ. Εκτός μένει ο υφυπουργός Αν. Νεράντζης εφόσον επιλέξει ο πρωθυπουργός την έδρα τής Β’ Πειραιώς, όπως εκτός και ο ηθοποιός Γ. Βασιλείου, ενώ επανέρχεται ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). Ο ΛΑΟΣ εκλέγει την Δήμητρα Αράπογλου.

Στην Πιερία νέο πρόσωπο ο πρώην πρωταθλητής του άλματος Κ. Κουκοδήμος, καθώς και ο Γ. Αμοιρίδης για το ΠΑΣΟΚ στη θέση του Αθ. Παπαγεωργίου. Στην Πρέβεζα επανέρχεται ο παλαιός βουλευτής και διατελέσας γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Τρυφωνίδης. Στο Ρέθυμνο μετά από μάχη φαίνεται να εκλέγεται με 25 ψήφους διαφορά η Ολγα Κεφαλογιάννη, κόρη του κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, αν και φαίνεται ότι η διαμάχη της με τον συνυποψήφιό της Κ. Σχοινά θα φθάσει μέχρι το εκλογοδικείο. Στη Ροδόπη το 2-1 οι έδρες της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ του 2004 γύρισε τώρα ανάποδα. Χάνει την έδρα της η Χρυσάνθη Μανωλιά και εκλέγονται νέοι βουλευτές οι Γ. Πεταλωτής και Χατζηοσμάν Αχμέτ για το ΠΑΣΟΚ.

Διατηρεί τη μονοεδρική της Σάμου ο κ. Θαλ. Θαλασσινός για τη Ν.Δ., ενώ ανακατατάξεις είχαμε στις Σέρρες. Χάνει την έδρα του ο πρώτος της Ν.Δ. Ε. Χαϊτίδης, καθώς και ο Κ. Τσιπλάκης και επανέρχεται ο Αχ. Καραμανλής, καθώς και ο λόγω εκλογοδικείου αποπεμφθείς Σ. Κουτμερίδης. Νέο πρόσωπο στο νομό ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ηλ. Πολατίδης. Στα Τρίκαλα δεν εξελέγη ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Θ. Σκρέκας, αλλά κερδίζει μία έδρα το ΚΚΕ, την οποία κερδίζει επανερχόμενος στη Βουλή ο Αχ. Κανταρτζής. Στη Φθιώτιδα κατάφερε να εκλεγεί ο γιος του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Σταϊκούρα, Χρήστος, ενώ μόνη από το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται η Τόνια Αντωνίου. Στη Φλώρινα αντί του Νικ. Κορτσάρη εκλέγεται για τη Ν.Δ. ο Σ. Κωνσταντινίδης, ενώ ο Ι. Μπούγας επανεκλέγεται στη Φωκίδα. Στη Χαλκιδική επανέρχεται στη θέση του Β. Πάππα ο Αθ. Φλωρίνης, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται στην Κρήτη, στα Χανιά, όπου μένει εκτός ο Νικ. Χριστοδουλάκης. Λόγω του εκλογικού συστήματος η Ν.Δ. κερδίζει τρεις έδρες και εκτός των Χρ. Μαρκογιαννάκη και Σ. Νικηφοράκη εκλέγει και τον Μαν. Βολουδάκη. Τέλος, στη Χίο, που επίσης έγινε μεγάλη ανατροπή του αποτελέσματος εξελέγη αντί του Ι. Πίττα της Ν.Δ. ο Ι. Κοσμίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή