Τι ψήφισαν οι νέοι εκλογείς

Τι ψήφισαν οι νέοι εκλογείς

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπήρξε ουσιαστική μεταστροφή του εκλογικού σώματος προχθές σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία των Public Issue και VPRC που παρουσιάζονται στο ένθετο της «Κ» σήμερα. Ενώ το 2004 το ρεύμα ήταν από το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ., οι εκλογές του 2007 κρίθηκαν από ενδοπαραταξιακές μετατοπίσεις: Η Ν.Δ. έχασε ψήφους προς τον ΛΑΟΣ και το κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή, ενώ το ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικό ενδιαφέρον έχει το πώς κινήθηκαν οι νέοι. Από αυτούς που ψήφισαν για πρώτη φορά, το 42% επέλεξε το ΠΑΣΟΚ, το 32% τη Ν.Δ., το 10% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 8% το ΚΚΕ και το 3% τον ΛΑΟΣ. Η ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών είναι και η μόνη στην οποία το ΠΑΣΟΚ υπερτέρησε της Ν.Δ. (41% έναντι 35%), ενώ υψηλά ποσοστά απέσπασε και η Αριστερά, με το ΚΚΕ να παίρνει 9% και τον ΣΥΡΙΖΑ 8%.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε πολύ τη δύναμή του, είχε τη χαμηλότερη συσπείρωση (60%) σχετικά με το 2004. Ενδεικτικά, 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές μετακινήθηκε προς το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που 3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2004 επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ προχθές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή