Το στοίχημα του πρωθυπουργού

Το στοίχημα του πρωθυπουργού

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο σταυρόλεξο και ταυτόχρονα πρώτο κρίσιμο προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή αποτελεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα ανακοινώσει πιθανότατα εντός της ημέρας. Κατά γενικη εκτίμηση, από την «ανθρωπογεωγραφία» του νέου σχήματος αλλά και από το εύρος των αλλαγών θα δοθεί ένα πρώτο στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού για τη νέα τετραετία, αλλά και των δυνατοτήτων υλοποίησης εκπεφρασμένων προθέσεων υπό το πρίσμα της περιορισμένης αυτοδυναμίας που εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα.

Επίγνωση ευθύνης

Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και δήλωσε: «Εχουμε πλήρη επίγνωση της μεγάλης μας ευθύνης, οφείλουμε στις Ελληνίδες και στους Ελληνες -ό,τι και αν ψήφισαν- να προχωρήσουμε γρήγορα, να προχωρήσουμε αποφασιστικά».

Ενδεικτικό της κρισιμότητας του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρέμεινε μέχρι αργά χθες το βράδυ κλεισμένος στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τα ελάχιστα κορυφαία στελέχη που πιθανολογείται βασίμως ότι γνωρίζουν τουλάχιστον τι θα συμβεί στα του «οίκου τους», απέφευγαν χθες ακόμη και να απαντήσουν στις κλήσεις των δημοσιογράφων. Η ατμόσφαιρα αυτή εκτόξευσε στα ύψη την αγωνία των πάσης φύσεων ενδιαφερομένων, οι οποίοι εις μάτην προσπαθούσαν να βρουν χαραμάδα επαφής με το περιβάλλον του κ. Καραμανλή. Ολοι συμφωνούν ότι ο λεγόμενος «σκληρός πυρήνας» της κυβέρνησης θα παραμείνει περίπου αμετάβλητος, ότι σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης και ότι θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση στο επίπεδο των υφυπουργών με αξιοποίηση της νεότερης γενιάς.

Ως ειλημμένη απόφαση παρουσιάζεται η τοποθέτηση του κ. Δημ. Σιούφα στη θέση του προέδρου της Βουλής. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν ξεχάσει την προβληματική συμπεριφορά της κοινοβουλευτικής ομάδας κατά τη συζήτηση των αναθεωρητέων διατάξεων και, με την οριακή πλειοψηφία των 152 εδρών, η τοποθέτηση ενός ανθρώπου που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, όπως ο Δ. Σιούφας, μοιάζει αναγκαία.

Τα κορυφαία στελέχη

Αμετακίνητα στα χαρτοφυλάκια που κατείχαν παρουσιάζονται έξι κορυφαία στελέχη. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα παραμείνει στο τιμόνι της Οικονομίας, με μόνον τον κ. Αντ. Μπέζα να συνεχίζει μαζί του. Αναζητούνται δύο νέοι υφυπουργοί, εκ των οποίων ο ένας πιθανότατα θα είναι ο κ. Γ. Παπαθανασίου -που εθεωρείτο «φαβορί» ως διάδοχος του κ. Σιούφα πριν από τη μέτρια εκλογική επίδοσή του στη Β΄ Αθήνας- και ο βουλευτής Κερκύρας Νικ. Δένδιας. Οι πληροφορίες θέλουν επικρατέστερο υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Χρ. Φώλια.

Στο υπ. Εξωτερικών παραμένει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όπως και ο κ. Γιώργος Σουφλιάς στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πιθανότατα μαζί με τους δύο υφυπουργούς του. Πληροφορίες ήθελαν τον κ. Σουφλιά να αναλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών, απελευθερώνοντας τον τομέα του «περιβάλλοντος», το σενάριο όμως συναντά σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης κατά πάσα πιθανότητα παραμένει στο υπ. Εθνικής Αμυνας, με υφυπουργό τον κ. Παν. Χηνοφώτη. Το όνομα του τελευταίου «έπαιζε» και για υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως, στη συγχώνευσή του με το υπ. Εσωτερικών, αλλά τη θέση μάλλον κερδίζει ο Ευρ. Στυλιανίδης. Ο κ. Προκ. Παυλόπουλος παραμένει στο υπ. Εσωτερικών αν τελικά δεν επιστρατευθεί για να σβήσει τις φλόγες της Παιδείας. Στη θέση του παραμένει, ασφαλώς, και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος.

Το χαρτοφυλάκιό του διατηρεί ως φαίνεται και ο κ. Βασ. Μαγγίνας (Απασχόλησης), ενώ παραμένουν ζητούμενα τα πόστα των κ. Αβραμόπουλου και Βουλγαράκη. Το όνομα του κ. Πέτρου Δούκα ακούγεται για το υπουργείο Μεταφορών, ενώ θέση στο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν οι Κώστας Χατζηδάκης (Παιδείας;) και ίσως ο Αντ. Σαμαράς, καίτοι ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τα χαρτοφυλάκια των κ. Αν. Παπαληγούρα και Μιχ. Λιάπη, ενώ εκτός κυβέρνησης φέρονται οι Βύρων Πολύδωρας, Μ. Κεφαλογιάννης, Αρ. Παυλίδης και Γ. Καλατζής. Πλήθος σεναρίων κυκλοφορούσαν και για τον αριθμό των υπουργείων. Ενδεικτικά, η συγχώνευση του υπ. Δημοσίας Τάξεως στο Εσωτερικών, του Πολιτισμού με το υπ. Παιδείας, του Αιγαίου με το Εμπορικής Ναυτιλίας ή η σύσταση και δεύτερης θέσης υπουργού Επικρατείας.

Σήμερα η ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου

Η νέα κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, μετά την εκλογική νίκη της 16ης Σεπτεμβρίου, ανακοινώνεται σήμερα, και αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο ορκίζεται το υπουργικό συμβούλιο του κ. Κ. Καραμανλή. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή. Οι 300 βουλευτές που αναδείχθηκαν από τις κάλπες θα κληθούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Περιόδου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Την αμέσως επόμενη ημέρα, Πέμπτη, θα αναδειχθούν τα μέλη του Προεδρείου και οι κοσμήτορες της Βουλής ενώ την Παρασκευή 28, θα ξεκινήσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τη νέα κυβέρνηση Καραμανλή να λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Μία ημέρα μετά, την 1η Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η σύνταξη και υλοποίηση του οποίου αποτέλεσε, άλλωστε, το λόγο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή