«Θύμα» της… Ιστορίας η Μαριέττα Γιαννάκου

«Θύμα» της… Ιστορίας η Μαριέττα Γιαννάκου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η απερχόμενη υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, έπεσε «θύμα» του βιβλίου της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού. Η κ. Γιαννάκου βρέθηκε στη δέκατη -και εκτός των εκλόγιμων θέσεων- θέση του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. στην Α΄ Αθηνών. Το σοκ ήταν ηχηρό, έστω κι αν τα μηνύματα ήταν σαφή καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το σχολικό εγχειρίδιο και ο χειρισμός από την κ. Γιαννάκου του διλήμματος «διορθώσεις ή απόσυρση» επηρέασε αρνητικά την εκλογική «δεξαμενή» της στην Α΄ Αθηνών. Ευρύτερα, θεωρείται ότι το εκλογικό σώμα επηρεάστηκε από τους χειρισμούς της κ. Γιαννάκου στην προώθηση των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Εστω κι αν αυτές κρίθηκαν απαραίτητες, τα εβδομαδιαία φοιτητικά συλλαλητήρια από τον Δεκέμβριο του 2006 και για πέντε μήνες και το «λουκέτο» στα πανεπιστήμια δεν άφησαν αλώβητο το πολιτικό προφίλ της απερχόμενης υπουργού.

«Είναι μια πολιτικός με παιδεία με όλη την έννοια της λέξης. Θεωρώ ότι της κόστισαν οι λανθασμένοι χειρισμοί στο ζήτημα του σχολικού βιβλίου. Την εκτιμώ, αν και είχαμε διαφωνίες για θέματα χειρισμών τότε που γινόταν η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα, αλλά και ισχυρογνώμων» ανέφερε χθες στην «Κ» ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, Δημήτρης Βολουδάκης. «Είχε σοβαρή και αξιοπρεπή παρουσία, και σίγουρα είναι ικανή. Ο κόσμος έκρινε ότι ήταν λάθος οι χειρισμοί της. Ας μην μπούμε στο θέμα του σχολικού βιβλίου. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη αποδοκίμασε και τον τρόπο που έκανε τον διάλογο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια» προσθέτει -μιλώντας στην «Κ»- ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΕΜΠ, Αρης Γκορόγιας.

«Ηταν από τα πιο αποδοτικά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης» παραδέχεται σήμερα, μιλώντας στην «Κ», ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών, Γιάννης Μαΐστρος. Τα μέλη της ομοσπονδίας μαζί με φοιτητές των αριστερών παρατάξεων είχαν ηγηθεί των αντιδράσεων για τις αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο των πανεπιστημίων και αποτέλεσαν το «κόκκινο πανί» για την κ. Γιαννάκου. «Η μη εκλογή της μπορεί να ερμηνευθεί ως απόρριψη της «επιθετικής» μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Ακόμη και εντός της Ν.Δ. υπήρξαν αντιδράσεις στους χειρισμούς της. Η κ. Γιαννάκου έφερε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο αλλά με μεγάλο κόστος. Σε πολλά σημεία ήταν εσφαλμένη η επιθετική πολιτική, καθώς δεν επιχείρησε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με κοινωνική συναίνεση» λέει ο κ. Μαΐστρος.

Η υπουργός Παιδείας σήμερα αναμένεται να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό της, έχοντας κατά νου την «ηλεκτρική καρέκλα» που παραδίδει. Ισως εκείνη βέβαια να είναι υπερήφανη ότι έσωσε από την πυρά ένα βιβλίο, έστω κι αν έχασε τη βουλευτική της ιδιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή