Εντονο «παρών» από Μακεδονία και Θεσσαλία

Εντονο «παρών» από Μακεδονία και Θεσσαλία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένη παρουσία πολιτικών στελεχών από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, τα οποία είναι εκπρόσωποι της λεγόμενης νεότερης γενιάς και αρθρώνουν έναν πολιτικό λόγο που κρίνεται ότι μπορεί να διεισδύσει σε τμήματα της κοινής γνώμης που βρίσκουν ελκυστική την επιχειρηματολογία του ΛΑΟΣ, περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο κατέληξε χθες ο πρωθυπουργός. Προφανής στόχος είναι η ικανοποίηση του αιτήματος για ανανέωση και για αξιοποίηση στελεχών που εκπροσωπούν τις νεότερες γενιές και η δημιουργία αναχωμάτων προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη.

Ενδεικτικό της επιλογής του πρωθυπουργού να ενισχύσει την παρουσία στελεχών από τη Βόρεια Ελλάδα είναι το γεγονός ότι στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν έντεκα στελέχη που εκλέγονται σε Μακεδονία και Θεσσαλία, τέσσερα που εκλέγονται σε νομούς της Ηπείρου και δύο, που κατάγονται από τη Θράκη. Τη μερίδα του λέοντος, βέβαια, κατέχει η Αττική, όχι όμως και ο Πειραιάς, που δεν εκπροσωπείται στην κυβέρνηση. Η Α΄ Αθήνας διαθέτει πέντε υπουργούς (Πρ.Παυλόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Αλογοσκούφης, Δημ. Αβραμόπουλος, Γ. Βουλγαράκης) ενώ 4 υπουργούς (Ευ. Μεϊμαράκης, Μ. Λιάπης, Α. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης) και 3 υφυπουργούς (Π. Καμμένος, Θ. Κασσίμης και Γ. Παπαθανασίου) διάλεξε ο πρωθυπουργός από τη Β΄ Αθηνών.

Από έξι μέλη αποτελείται η «μακεδονική φάλαγγα» της νέας κυβέρνησης. Ο Χρήστος Φώλιας ως υπ. Ανάπτυξης, ο Μαργαρίτης Τζίμας ως υπ. Μακεδονίας-Θράκης και οι υφυπουργοί Στ. Καλαφάτης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Ιωαννίδης και Κ. Κιλτίδης – οι δύο τελευταίοι μάλιστα με γνωστές τοποθετήσεις γύρω από τα εθνικά θέματα. Με έναν υπουργό (Σωτ. Χατζηγάκης) και τέσσερις υφυπουργούς (Αθ. Νάκος, Χρ. Ζώης, Νικ. Λέγκας, Σπ. Ταλιαδούρος) εκπροσωπείται η κρίσιμη εκλογικά Θεσσαλία ενώ τετραμελής είναι και η ομάδα των εξ Ηπείρου ορμώμενων υφυπουργών: Αντ. Μπέζας, Κ. Τασούλας, Στ. Καλογιάννης, Γ. Παπαγεωργίου.

Οι κ. Βασίλης Μαγγίνας (Αιτωλοακαρνανίας), Γ. Πλακιωτάκης (Λασιθίου) και Γ. Βαληνάκης είναι οι μόνοι εκπρόσωποι της Στερεάς Ελλάδος, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου, αντίστοιχα. Δύο, μόλις, είναι οι εκπρόσωποι της πυρόπληκτης Πελοποννήσου, ο Ανδ. Λυκουρέντζος από την Αρκαδία και η κ. Σοφία Καλαντζάκου από τη Μεσσηνία, ενώ δύο υπουργοί εκλέγονται στη Θράκη, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης (Ροδόπη) και ο κ. Αλέξ. Κοντός (Ξάνθη). Τέλος, τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προέρχονται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Ο κ. Γ. Σουφλιάς ο κ. Π. Χηνοφώτης και, φυσικά, ο Θεοδ. Ρουσόπουλος που, αν δεν είχε επιστρατευθεί για την επικοινωνιακή διαχείριση των πυρκαγιών, πιθανότατα θα εξελέγετο βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής.

Ο μέσος όρος ηλικίας της νέας κυβέρνησης είναι τα 53 χρόνια. Οι νεότεροι είναι οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Χρήστος Ζώης (γεν. 1968) ενώ ο γηραιότερος είναι ο κ. Θεμ. Ξανθόπουλος (γεν. 1943).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή