Προειδοποιήσεις και εντολές

Προειδοποιήσεις και εντολές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία στα υπουργεία και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής από το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ορκίστηκε χθες το πρωί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η πολλή τηλεόραση και οι δημόσιες κουβέντες βλάπτουν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε συντονισμό μεταξύ υπουργών και μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, ομαδικότητα και αλληλεγγύη. Αφησε ακόμη σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι όσο ανεκτικός ήταν την προηγούμενη φορά απέναντι σε λαθη και παραλείψεις και ξεκαθάρισε ότι θα τηρούνται τα χρονοδιαγραμμάτα με απόλυτη ακρίβεια.

Τέλος, ιεράρχησε ως βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης τη διασφάλιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την ανασυγκρότηση του κράτους και την εδραίωση του κοινωνικού κράτους – μάλιστα έθεσε ως κύρια προτεραιότητα τη συγκρότηση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, τη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, την αύξηση των θέσεων εργασίας και την επίλυση του ασφαλιστικού, ενώ προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Καραμανλής στις πυρόπληκτες περιοχές και τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. «Θα επιβλέπω προσωπικά. Θα είμαι παρών σε κάθε βήμα», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, την οποία αναβίωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, θα εξακολουθήσει να συνεδριάζει, προκειμένου να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής.

Το πρώτο που θέλησε να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός στην πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα και συμπεριφορές που πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης, δημιουργούν ζητήματα εκ του μη όντος και τραυματίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. «Ζητώ ανταγωνισμό δουλειάς, ομαδικότητας, συλλογικότητας αποτελέσματος», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι κανένας δεν είναι μόνιμος σε καμιά καρέκλα και όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα στους τομείς τους και την ανταπόκριση που επιδεικνύουν στις αρχές και τις αξίες που υπηρετούν. Συνεχίζοντας τις παραινέσεις προς… ναυτιλλομένους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα γίνονται δημόσιες δηλώσεις υφυπουργών χωρίς συνεννόηση με τους υπουργούς. «Η πολλή τηλεόραση, οι πολλές δηλώσεις, οι πολλές δημόσιες κουβέντες βλάπτουν και βλάπτουν σοβαρά. Χρειάζεται μέτρο και πολλή προσοχή. Εχουμε βέβαια χρέος να υπερασπιζόμαστε και να στηρίζουμε το έργο της κυβέρνησης συντεταγμένα και συλλογικά. Ασυνεννοησίες και προσωπικές στρατηγικές δεν νοούνται, δεν τις δέχονται οι πολίτες, δεν πρόκειται κατά συνέπεια να τις δεχθώ» είπε και ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθεί το έργο όλων των υπουργείων και θα είναι παρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα υπουργεία.

Ακόμη, έδωσε αυστηρή εντολή όλα τα υπουργεία να είναι σε διαρκή επαφή με όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. και τα μέλη των διαρκών κοινοβουλευτικών ομάδων. Μάλιστα σημείωσε πως δεν πρόκειται για σχήμα λόγου ή τυπική διαδικασία, «είναι ουσία, θέλω να είναι απόλυτα σαφές στον καθένα, λειτουργούμε και οι 152 ως μια γροθιά απέναντι στα προβλήματα», υπογράμμισε. Προανήγγειλε, δε, αλλαγές σε γενικές και ειδικές γραμματείες των υπουργείων, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα έλλειψης σωστού συντονισμού.

Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που δεν μετέχουν πλέον στην κυβέρνηση, οι οποίοι, όπως είπε, προσέφεραν πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή