Αλλαγή του εκλογικού νόμου υπέρ ενίσχυσης αυτοδυναμίας

Αλλαγή του εκλογικού νόμου υπέρ ενίσχυσης αυτοδυναμίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου, προκειμένου να υποβοηθάται το πρώτο κόμμα στη συγκρότηση ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τάσσονται ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, αναγνωρίζοντας εμμέσως και τις πολιτικές δυσκολίες που προκαλεί η ισχνή πλειοψηφία των 152 εδρών.

Μετά τον υπουργό Επικρατείας κ. Θεόδ. Ρουσόπουλο, ο οποίος την Τετάρτη τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος νόμου, χθες και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε ακυβερνησία». Κατά τη διάρκεια της πρώτης μετεκλογικής συνάντησης με τους διαπιστευμένους συντάκτες, ο κ. Ζαγορίτης επανέλαβε, ως προσωπική θέση, την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να προκύπτουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις με σεβαστό αριθμό βουλευτών πάνω από το όριο των 150. Μάλιστα, ερωτηθείς για τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσε να προωθηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο γραμματέας του κόμματος δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί ακόμη και εντός του 2008.

Την ίδια στιγμή που από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνεται μονότονα αρμοδίως ότι ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται με το ενδεχόμενο μεταβολής του εκλογικού συστήματος αλλά μόνο με την προώθηση του κυβερνητικού έργου, υπό συζήτηση βρίσκονται και οι εκδοχές του νέου νόμου, που πάντως θα βασίζεται σε αυτόν που ισχύει. Να δίδονται, δηλαδή, ως «πριμ» στο πρώτο κόμμα περισσότερες από τις 40 έδρες (45 ή 50), και η διανομή των υπολοίπων 255-250 να γίνεται απολύτως αναλογικά.

Μεταβολές στη Ρηγίλλης

Πριν από τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μεταβολές θα υπάρξουν στη Ρηγίλλης, καθώς ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Νίκος Καραχάλιος επιθυμεί να αποχωρήσει. Ο κ. Καραχάλιος, που κατά την προεκλογική περίοδο ήταν ο «κακός» προς το ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε χθες, σε συνέντευξή του, ότι ο κ. Κ. Καραμανλής «μπορεί να βγάλει νοκ άουτ, μετά τον ορθολογιστή Σημίτη και τον συναισθηματικό Παπανδρέου και τον υπέρ βαρέων βαρών Βενιζέλο». Και μάλιστα, όπως είπε -τροφοδοτώντας σενάρια νέων εκλογών- «ίσως πολύ πιο σύντομα από όσο περιμένουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή