ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είδε με ικανοποίηση την ανάδειξη από τις εκλογές μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης και με διπλή ικανοποίηση το ότι κέρδισε η παράταξη που δεσμεύθηκε για συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Η ικανοποίηση αυτή είναι κατ’ αρχήν θετική όχι μόνο για τους επιχειρηματίες, αλλά προπαντός για την οικονομία και την κοινωνία μας. Ζούμε σε μια χώρα που προσπαθεί να συμπορευθεί με τους εταίρους της στην Ευρώπη προς την κατάκτηση της ευημερίας που προϋποθέτει ισχυρή οικονομία, αλλά και δίκαιη κοινωνία. Και αν το δεύτερο είναι χρέος του κράτους, το πρώτο ανήκει στην αρμοδιότητα του επιχειρηματικού κόσμου. Εχει, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ως κράτος αλλά και ως πολίτες τις απόψεις και τις προτάσεις των επιχειρηματιών προς τη σημερινή κυβέρνηση.

Το ΙΟΒΕ, που είναι το επιστημονικό επιτελείο του επιχειρηματικού κόσμου, διατύπωσε ήδη κάποιες πρώτες προτάσεις για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η νέα κυβέρνηση, η οποία φαντάζομαι ότι θα τις λάβει σοβαρά υπόψη, διότι μερικές εξ αυτών είναι επίκαιρες και σημαντικές. Για παράδειγμα, το ΙΟΒΕ, ενώ αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε τα τριάμισι τελευταία χρόνια στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνει ταυτόχρονα τις καθυστερήσεις και την διστακτική πρόοδο και εκφράζει την ελπίδα ότι η νωπή λαϊκή εντολή θα μεταφραστεί στην παραγωγή δημιουργικού έργου.

«Η οικονομική πολιτική», τονίζει το ΙΟΒΕ, «για να είναι πιο αποτελεσματική πρέπει να αποκτήσει αποφασιστικότητα, συνέχεια, συνέπεια και διαχειριστική επάρκεια για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν. Η πειστική κατάδειξη των ωφελειών που θα προκύψουν για το κοινωνικό σύνολο από τις μεταρρυθμίσεις αυτές μπορεί να υπερνικήσει τις αντιδράσεις και να εξασφαλίσει την κοινωνική κατάφαση, που είναι απαραίτητη για την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».

Από τις συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής του ΙΟΒΕ αξίζουν να προβληθούν οι εξής δύο:

n Πρώτον, η πρόταση για την αύξηση των κρατικών εσόδων, η οποία πρέπει να προέλθει από διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ένταξη παραοικονομικών δραστηριοτήτων στην οικονομία. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνέπειας απέναντι στο φορολογικό σύστημα με κατάργηση των φορολογικών αμνηστιών.

n Δεύτερον, η πρόταση για ένα αποτελεσματικό κράτος. Οπως αναφέρεται, το ερώτημα αν χρειαζόμαστε μικρότερο ή μεγαλύτερο κράτος είναι πλέον παρωχημένο. Εκείνο που χρειαζόμαστε στις σημερινές συνθήκες είναι ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος, δηλαδή, το οποίο θα μεγιστοποιεί τις αποδόσεις των τεράστιων πόρων που διαχειρίζεται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ενα κράτος που θα κρίνεται από τη διαχειριστική του επάρκεια και την αποτελεσματικότητα.

Για να αποκτήσουμε βέβαια ένα τέτοιο κράτος, προϋπόθεση είναι η δημιουργία Δημόσιας Διοίκησης που θα είναι αποδοτικότερη σε λειτουργία, απλούστερη στις διαδικασίες, αξιοκρατική στη στελέχωση και αποτελεσματικότερη στην εφαρμογή των πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή