Αξιοπρεπής διαβίωση μετά τις καταστροφές

Αξιοπρεπής διαβίωση μετά τις καταστροφές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται κάθε χρόνο από τις πλημμύρες. Μόνο την τελευταία 25ετία, 81 εκατομμύρια έμειναν άστεγοι εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής. Οι περιπτώσεις στις οποίες ένα κράτος χρειάζεται να παρέχει προσωρινή στέγη σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού γίνονται ολοένα και περισσότερες.

Σε μια προσπάθεια να προτείνει μια σύγχρονη λύση στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τις οποίες αντιμετώπισε πρόσφατα και η χώρα μας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με διεθνείς αρχιτεκτονικές ενώσεις, προκήρυξε έναν διεθνή διαγωνισμό. Στόχος τους, να αντικαταστήσουν τα κοντέινερ με πιο «ανθρώπινες» και φιλικές στο περιβάλλον προσωρινές κατοικίες.

Ο διεθνής διαγωνισμός με θέμα «βιοκλιματική αρχιτεκτονική και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη στέγαση θυμάτων μεγάλων φυσικών καταστροφών» προκηρύχθηκε το 2006 από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τη Διεθνή Ενωση Αρχιτεκτόνων (UIA) και τη διεθνή ομάδα εργασίας ARES. «Με δεδομένη πλέον την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και, κατά συνέπεια, των φυσικών καταστροφών, η επιστημονική κοινότητα στρέφεται πλέον στην αντιμετώπιση των συνεπειών τους», εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιάννης Αλαβάνος. «Το ζητούμενο του διαγωνισμού είναι οι άνθρωποι που πλήττονται από μια καταστροφή να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες προσωρινής στέγασης».

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη οικιστική μονάδα, ικανή να δώσει λύση στη στέγαση πληγέντων από μια θεομηνία. «Τα κοντέινερ έχουν μικρό χρόνο ζωής, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούνται επί τόσα χρόνια λ.χ. στα Λιόσια», λέει ο αρχιτέκτονας κ. Νικος Φιντικάκης, διευθυντής της ομάδας ARES. «Το κοντέινερ είναι φούρνος το καλοκαίρι και ψυγείο τον χειμώνα, δεν προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Οι διαγωνιζόμενοι θα αναζητήσουν λύσεις αξιοποιώντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: γη, νερό, ήλιο και αέρα, χρησιμοποιώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής».

Σύμφωνα με τον κ. Φιντικάκη, η «επόμενη γενιά» κοντέινερ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις κυβερνήσεις σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής για την ανακούφιση του άστεγου πληθυσμού. «Δυστυχώς με την καταστροφή στην Ηλεία, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έγινε τραγικά επίκαιρος», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος. «Το ερώτημα είναι αν η Πολιτεία θα αξιοποιήσει τις προτάσεις του διαγωνισμού και εάν η πληγή που άνοιξε στην Πελοπόννησο αποτελέσει αφορμή να γίνουν οικισμοί πρότυποι στη Μεσόγειο». Οπως ανέφερε η επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του UIA, κ. Λίζα Σιόλα, αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την Κυριακή στην ιστοσελίδα www.uia-ares.tee.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή