Αρχισε νέος γύρος πιέσεων για τα Σκόπια

Αρχισε νέος γύρος πιέσεων για τα Σκόπια

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε χθες το υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στις διμερείς τους σχέσεις. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε άμεσα επικοινωνία με τον Καναδό ομόλογό της κ. Μαξίμ Μπερνιέ, προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις και τη διαμαρτυρία της χώρας μας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Αριστείδης Αγαθοκλής κάλεσε την πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα, στην οποία υπέβαλε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας. Από την πλευρά της διατυπώθηκε η διαβεβαίωση ότι η αναγνώριση αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις και ότι έγινε για πρακτικούς λόγους υπογραφής διμερών συμφωνιών.

Από τα ΜΜΕ των Σκοπίων η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, με αναφορά στο γεγονός ότι ο Καναδάς ανήκει στο G8, στις οκτώ πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Στην Αθήνα η είδηση δεν ήλθε ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπήρχε προϊδεασμός ότι η καναδική κυβέρνηση κινείτο προς αυτήν την κατεύθυνση. Στα Σκόπια, η αναγνώριση αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στις ενέργειες του σκοπιανού λόμπι στον Καναδά. Ωστόσο, από διπλωματικές πηγές εκτιμάται ότι η λήψη της απόφασης προήλθε από μια περισσότερο σύνθετη διαδικασία άσκησης πιέσεων προς τη χώρα μας. Αναμενόταν, λένε οι ίδιες πηγές, ότι η πίεση προς την Αθήνα για επίλυση του Σκοπιανού θα ενταθεί μετά τις εκλογές και όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες για τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Τον προσεχή Δεκέμβριο συνέρχεται το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου θα προωθηθούν οι υποψηφιότητες για τη διεύρυνση του επόμενου Απριλίου, με μία από τις ενδιαφερόμενες χώρες να είναι η ΠΓΔΜ. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι η απόφαση του Καναδά ελήφθη τη δεδομένη χρονική στιγμή ως μοχλός πίεσης και πιθανολογείται ότι προήλθε κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε χθες ότι η απόφαση της καναδικής κυβέρνησης για αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική ονομασία, αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις, ενώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία ΠΓΔΜ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή δεν ικανοποιεί την Αθήνα και δυσαρεστεί τις εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων του Καναδά.

Το θέμα των Σκοπίων αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών το επόμενο διάστημα. Η Αθήνα αναφέρει ότι η ενέργεια της καναδικής κυβέρνησης δεν μεταβάλλει την πολιτική της χώρας μας στο θέμα, η οποία εκπορεύεται από ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και από την Ενδιάμεση Συμφωνία, που προβλέπουν συμφωνημένη λύση στο θέμα του ονόματος και εγκατάλειψη των ενεργειών αλυτρωτικής προπαγάνδας. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα δεν θα στερηθεί ουδεμία από τις δυνατότητές της σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, παραπέμποντας ουσιαστικά στην επίκληση βέτο.

Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έδειξε και πάλι απόλυτη αδυναμία να προβλέψει, να προλάβει, να σχεδιάσει, να αποτρέψει και σήμερα γίναμε πάλι μάρτυρες ενός νέου αιφνιδιασμού». Χαρακτήρισε επίσης την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης απαράδεκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή