Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει τα βέλη

Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει τα βέλη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλές αναφορές αυτοκριτικής, αλλά και σαφείς αιχμές για τις ευθύνες συγκεκριμένων στελεχών, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη για την ήττα του κόμματος ήταν η ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη του προέδρου.

Σύμφωνα με αυτό:

– Στις 6 και 7 Οκτωβρίου θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο

– Στις 2,3 και 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη όπου οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

– Στις 11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου.

Νωρίτερα, επιτροπή αποτελούμενη από τους κ. Φώφη Γεννηματά, Π. Κουλουλόπουλο, Χρ. Πολυζωγόπουλο, Χρ. Παναγιωτακόπουλο και Μαριλένα Κοππά, θα συντάξει έκθεση για τα αίτια που οδήγησαν στις ήττες του 2004 και του 2007.

Η πρόταση για την 11η Νοεμβρίου αποτέλεσε συμβιβαστική εισήγηση της κ. Βάσως Παπανδρέου, καθώς σχεδόν μέχρι τέλους ο κ. Γ. Παπανδρέου μέσω του γραμματέα κ. Ν. Αθανασάκη εμφανιζόταν να επιμένει η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. «Επί της προεδρίας μου δεν επέτρεψα να γίνει κριτική για την περίοδο πριν από το 2004.

Εκανα λάθος που κράτησα ισορροπίες», είπε σε μια από τις χαρακτηριστικότερες αποστροφές του, ο κ. Γ. Παπανδρέου αφήνοντας έτσι αιχμές και για τον ρόλο του κ. Κ. Σημίτη. Ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι «παρέλαβε ένα διαλυμένο κόμμα και άδεια ταμεία, αλλά δεν μίλησε, χάριν της ενότητας».

«Τέρμα η συγκάλυψη. Θα τα πούμε όλα. Θα πάμε σε καθαρές λύσεις και ας υπάρξουν και συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Το στίγμα των προθέσεών του έναντι του βασικού του αντιπάλου κ. Ευάγγ. Βενιζέλου φάνηκε και από ένα δίλημμα που έθεσε: «Θέλουμε αναπαραγωγή ενός καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ που το ενδιαφέρει μόνον η επιστροφή στην εξουσία ή ένα προοδευτικό ΠΑΣΟΚ που θέλει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή», διερωτήθηκε. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Παπανδρέου και με τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης: «Πρέπει να απελευθερωθούμε. Τα ΜΜΕ έχουν τα συμφέροντά τους, αλλά εμείς ακολουθούμε τη δική μας πορεία», τόνισε, ενώ κατέληξε σημειώνοντας: «Ζητώ να φύγουν οι εσωκομματικές κόντρες από τα κανάλια και να επανέλθουμε σε συντεταγμένες, σοβαρές και ανοιχτές διαδικασίες». Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, οι κ. Γ. Παπανδρέου και Ευάγγ. Βενιζέλος είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν σε τρία σημεία αναφορικά με την ψηφοφορία για την εκλογή, αλλά όχι και στον ακριβή χρόνο διεξαγωγής της :

1. Οτι η διαδικασία θα είναι ανοικτή και θα μπορεί να προσέλθει να ψηφίσει όποιος εγγραφεί στα σχετικά μητρώα.

2. Οτι την έκδοση των αποτελεσμάτων θα αναλάβει έγκυρη εταιρεία, όπως η Singlular, που είχε συνεργαστεί με το υπουργείο Εσωτερικών στις εκλογές της Κυριακής.

3. Οτι θα υπάρξει έλεγχος των καταλόγων ώστε να μην είναι δυνατόν να σημειωθούν φαινόμενα νοθείας.

Τέλος, χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν πως ήταν πιθανή η λήψη πειθαριχκών μέτρων κατά του κ. Λοβέρδου, που εμφανίσθηκε να συμμερίζεται την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. επιθυμεί την παραμονή του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή