Προκλήσεις και μάχες στον ορίζοντα

Προκλήσεις και μάχες στον ορίζοντα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασιστικότητα για ταχεία υλοποίηση των κεντρικών προεκλογικών δεσμεύσεων καταγράφηκε στις χθεσινές αλλεπάλληλες συναντήσεις του πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Κατά τους συνεργάτες του, η επιλογή του πρωθυπουργού να παρίστανται και οι υφυπουργοί στις συναντήσεις, συνδέεται ευθέως με την απόφασή του να ελέγχει προσωπικά στη μέγιστη δυνατή έκταση και βάθος την κυβέρνηση.

Το βασικό κορμό των δεσμεύσεων θα κληθεί να υλοποιήσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο καλείται εντός ολίγων ημερών να καταρτίσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να έχει προωθήσει για ψήφιση όλα τα νομοσχέδια που παρουσίασε προεκλογικά.

«Φορτωμένη» θα είναι το επόμενο διάστημα και η ατζέντα των υπουργών Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνα και Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι, επίσης εντός χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να χειριστούν τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού και των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αντίστοιχα. Και για τα δύο ζητήματα, η καταρχήν θέση των δύο υπουργών είναι να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος, ενώ ειδικά για την Ολυμπιακή, θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο εξεύρεσης άλλης λύσης από το λουκέτο. Στη γραμμή, ωστόσο, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προδιέγραψε προεκλογικά, και οι δύο αφήνουν να εννοηθεί ότι ο διάλογος θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός και όχι προσχηματικός, όπως με ευθύνη ορισμένων -κατά την κυβέρνηση- κατέληξε την πρώτη τετραετία ο διάλογος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Τα δύσκολα, τέλος, είναι μπροστά και για τους νέους υπουργούς Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Βουλγαράκη. Ο πρώτος καλείται να δώσει άμεσα τη μάχη με την ακρίβεια και ο δεύτερος να κλείσει με γοργούς ρυθμούς σοβαρές εκκρεμότητες από την πρώτη τετραετία, όπως αυτές της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, η οποία είχε προσκρούσει στις αντιδράσεις των εργαζομένων. Βασικός στόχος για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ φαίνεται πως είναι η προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών προς αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για την κατασκευή και διαχείριση νέων εμπορευματικών σταθμών.

Σημειώνεται ότι η λογική των γοργών ρυθμών θα ακολουθηθεί και στην ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των υπουργείων αλλά και του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πληροφορίες της «Κ», μάλιστα, αναφέρουν ότι της διαδικασίας της επιλογής των νέων προσώπων προΐσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μελετά βιογραφικά αλλά και τις εισηγήσεις των υπουργών. Κατά τις ίδιες πηγές, η πρώτη αλλαγή φρουράς σημειώνεται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου θα αποχωρήσει από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης ο κ. Κων. Μουσουρούλης και τη θέση του θα καταλάβει ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών) και επικεφαλής της Γραμμής 1555 που συνέστησε ο κ. Αλογοσκούφης για την στήριξη των πυροπαθών, κ. Παν. Δρόσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή