Πρόσκληση για διάλογο στο ασφαλιστικό

Πρόσκληση για διάλογο στο ασφαλιστικό

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος για την έναρξη ενός ευρύτατου διαλόγου «σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού δήλωσε χθες ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή. «O πρωθυπουργός έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί αυτή η αναμόρφωση», είπε ο κ. Μαγγίνας, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει «η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και η ευρύτερη δυνατή αποδοχή».

Τα συνδικάτα

Τι είναι αυτό, όμως, που μπορεί να κάμψει την άρνηση των συνδικάτων και να προσέλθουν στον διάλογο; «Στο ασφαλιστικό σύστημα υπάρχουν υπερβολές, στρεβλώσεις και αδικίες. Τις γνωρίζουμε όλοι και συμφωνούμε όλοι στην ανάγκη αντιμετώπισής τους. Το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, αυτό είναι ακριβώς το αντικείμενο του διαλόγου», απάντησε ο κ. Μαγγίνας σε ερώτηση για το ποια θέματα θα τεθούν στους εταίρους, εφόσον ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως δεν θα θιγούν όρια ηλικίας και εισφορές.

Η πρόσκληση θα διατυπωθεί μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει χρονική άνεση και εξέταση των θεμάτων χωρίς ταμπού. Επομένως, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αποδεχτεί ως άξονες του διαλόγου τα 15 ερωτήματα που έθεσε προεκλογικά η ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση και τα κόμματα. «Το αν θα είναι 18, 22 ή 87 τα θέματα που θα συζητήσουμε δεν έχει σημασία. Αρκεί να μην υπάρχουν παρελκυστικές τακτικές και να είμαστε ειλικρινείς», δηλώνει ο υπουργός Απασχόλησης. Το πόρισμα της Επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν φαίνεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας. Πολύ πιθανό σε αυτή τη φάση είναι να επιχειρηθεί η εμπλοκή παραγόντων με ευρύτερη πολιτική και συνδικαλιστική αποδοχή από αυτήν που συγκεντρώνουν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σε αυτή την κατεύθυνση δεν θεωρείται απίθανη ακόμη και η ενεργοποίηση του κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου ως προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή