Τα κατά Βενιζέλον αίτια της ήττας

Τα κατά Βενιζέλον αίτια της ήττας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή κριτική στον κ. Γ. Παπανδρέου, στον οποίο καταλόγισε ευθύνες για την ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου, άσκησε ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε έντονα φραστικά επεισόδια, αρχικά με τον κ. Στ. Τζουμάκα και εν συνεχεία με τον κ. Χρ. Πολυζωγόπουλο.

Ο κ. Τζουμάκας ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού υποστηρίζεται από διαπλεκόμενα συμφέρντα. κατονομάζοντας μάλιστα συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος του ζήτησε εξηγήσεις και τον προκάλεσε να κατανομάσει αυτούς που εννοεί. Ο κ. Τζουμάκας φέρεται να επέμεινε, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να τον αποκαλέσει «μπουρδολόγο και κεκράχτη». Μάλιστα, η επιμονή του κ. Τζουμάκα προκάλεσε την έντονη αντίδραση σειράς μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, με πρώτη την κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία σηκώθηκε όρθια και τον κάλεσε ή να γίνει συγκεκριμένος ή να σταματήσει. Τελικώς, και ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Τζουμάκα να μην επανέλθει εάν δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία.

Στην περίοδο του 1965, όταν σημειώθηκε η αποστασία και καίγονταν εφημερίδες, αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος στηλίτευσε και το φαινόμενο των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν τον κ. Βενιζέλο να προηγείται του κ. Γ. Παπανδρέου στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε στον κ. Πολυζωγόπουλο ότι ως πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα έπρεπε να τηρεί περισσότερο ουδέτερη στάση και του έθεσε το ερώτημα γιατί δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, όταν το 2004 βάσει δημοσκοπήσεων ο κ. Γ. Παπανδρέου κρίθηκε ως ο μόνος κατάλληλος να διαδεχθεί τον κ. Κ. Σημίτη.

Επί της ουσίας, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχασε γιατί η Χαριλάου Τρικούπη δεν ήξερε τι συνέβαινε, καθώς παραγνώριζε την πραγματικότητα των δημοσκοπήσεων». «Εάν δεν υπήρχαν οι πυρκαγιές και η υπόθεση των ομολόγων με ποια διαφορά θα χάναμε», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. Ο πρώην υπουργός σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία ούτε το φαινόμενο του ΛΑΟΣ ούτε την αύξηση της απήχησης της μη κυβερνητικής αριστεράς.

Τέλος, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου προέβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν έκανε συγκεκριμένες κινήσεις ανάταξης του ΠΑΣΟΚ προς χάριν της ενότητας, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος του αντέτεινε ότι «σε κρίσιμες καμπές έλαβε σημαντικές αποφάσεις με αποκλειστικά δική του ευθύνη».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε, με αφορμή το επεισόδιο στην είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη, «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους». Του απάντησαν ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Ραγκούσης, σημειώνοντας πως το συμβάν είχε ήδη καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή