Ακρως ενδιαφέρουσα Βουλή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που επέφεραν οι εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν αναφερόταν στον νικητή της αναμέτρησης και τον συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, αλλά σε πρώτο πλάνο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκ παραλλήλου στη διαμορφούμενη, μετά τη λαϊκή ετυμηγορία, λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος και της Βουλής.

Ολοι συμφωνούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και απρόβλεπτη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας το σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε. Αντίθετα, για όσους έχουν ζήσει την περίοδο της σχοινοβασίας του 1990-93 μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της περιόδου εκείνης, που χαρακτηριζόταν και από την ισχνή αυτοδυναμία της κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναμένουν μία πολύ ζωντανή και… εξ ανάγκης γεμάτη Βουλή.

Δοκιμασία συνοχής

Ενδεικτικό είναι ότι, εκτός του ΠΑΣΟΚ, και το ΚΚΕ με τους 22 βουλευτές του έχει πλέον τη δυνατότητα προκλήσεως ονομαστικών ψηφοφοριών ήτοι κοινοβουλευτικού καψονιού για να βρίσκεται η κυβερνητική πλευρά σε διαρκή δοκιμασία συνοχής και νεύρων. Μία πρώτη δοκιμασία συνοχής θα περάσει ούτως ή άλλως η κυβερνητική πλευρά κατά την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, όπου δεν θα είναι το πρόσωπο του απολύτως αποδεκτού κ. Δημ. Σιούφα που θα την προκαλέσει, αλλά η παραδοσιακή μεμψιμοιρία που εκφράζεται -αν εκφραστεί- στη μυστική ψηφοφορία από δυσαρεστημένους για τις υπουργοποιήσεις.

Οπως και να έχει το πράγμα, η νέα Βουλή θα είναι ανανεωμένη κατά το 1/3 (ήτοι 33%), ποσοστό που δεν είναι μικρό, αν επισημανθεί ότι οι μεγάλες αλλαγές (40% και άνω) επέρχονται μετά κυβερνητική αλλαγή, όπως έγινε το 1974 μετά την επτάχρονη δικτατορία (με 191 νέους βουλευτές), 1989 (με 139 νέα πρόσωπα), αλλά και το 2004 (με 126 νέους). Τώρα δεν υπήρξε κυβερνητική αλλαγή, αλλά 99 νέα πρόσωπα μπαίνουν στη Βουλή.

Μεγάλη ανανέωση

Από αυτά, τα 83 διαβαίνουν το κατώφλι της Ολομελείας για πρώτη φορά, ενώ οι υπόλοιποι 16 είχαν εκλεγεί κατά το παρελθόν εδώ ή στην Ευρωβουλή και επανέρχονται. Για την πληρότητα της στατιστικής, 29 νέοι βουλευτές είναι από τη Ν.Δ. (και 7 παλαιοί που επανέρχονται), 23 από το ΠΑΣΟΚ (και 5 που επανέρχονται), 13 από το ΚΚΕ (και 2 που επανέρχονται), 9 από τον Συνασπισμό (και ένας που επανέρχεται) και 9 «φρέσκοι» βουλευτές του ΛΑΟΣ και ο αρχηγός τους, που επανακάμπτει, εγκαταλείποντας την Ευρωβουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή