Εχασαν τη μάχη του σταυρού

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την προηγούμενη Βουλή αποχώρησαν οικειοθελώς ή αναγκαστικώς 25 βουλευτές που δεν εξετέθησαν εκ νέου στην εκλογική δοκιμασία, είτε γιατί υπολόγισαν ότι δεν θα επανεκλέγονταν είτε απλά «κόπηκαν» από τους αρχηγούς τους. Αν για την εκλογική αναμέτρηση του 2004 το κυρίαρχο στοιχείο ήταν «ο κύκλος των χαμένων υφυπουργών» με 11 υφυπουργούς εκτός Βουλής, στην παρούσα το μεγάλο κτύπημα με σημασία και ηχηρό μήνυμα ήταν ο αποδεκατισμός του υπουργείου Παιδείας κατά τα 2/3 – Μαριέττα Γιαννάκου, Γ. Καλός.

Για την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ πολιτικό μήνυμα ήταν η αποπομπή από τη Βουλή, ύστερα από 26 χρόνια, του ιστορικού στελέχους του Κινήματος κ. Τσοχατζόπουλου, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου και διεκδικητή της πρωθυπουργίας και της αρχηγίας  του ΠΑΣΟΚ. Ομως και ο έτερος διεκδικητής του 1996, ο κ. Γ. Αρσένης (εκλέγεται από το 1985) φαίνεται να παίρνει πλέον οριστικά σύνταξη από το Κοινοβούλιο. Σημειολογικώς να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι πρώην τσάροι της οικονομίας του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται εκτός Βουλής. Εκτός του κ. Γ. Παπαντωνίου (εκλέγεται από 1985) που δεν κατέβηκε στις εκλογές, η φετινή κάλπη απέπεμψε και τον κ. Νικ. Χριστοδουλάκη (το 1996 και το 2000 ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μόνο το 2000 εξετέθη στη λαϊκή εντολή).

Εκτός επίσης Βουλής έμειναν και οι διατελέσαντες υφυπουργοί κ. Δ. Γεωργακόπουλος (βουλευτής από το 1981) και Απ. Φωτιάδης (από το 1989), ενώ είχε χαθεί από το 2004 ο κ. Γ. Δρυς. Φαίνεται όμως ότι αρχίζει να δοκιμάζεται και η γενιά του πρώτου κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ. Εκτός μένει για μία ακόμη φορά ο εκλεγόμενος από το 1977 κ. Στ. Τζουμάκας, αλλά και ο κ. Μιλ. Παπαϊωάννου (από το 1981). Εκτός Βουλής έπειτα από 26 χρόνια μένει και ο πλέον «βουβός» βουλευτής του Κοινοβουλίου, ο κ. Ηλ. Παπαηλίας, από πολιτικό τζάκι του Κέντρου, ο οποίος έβγαινε περίπου άκοπα με τις ψήφους των Μεγάρων, αλλά ήταν περίπου αμέτοχος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Μετά μακρά θητεία έμειναν εκτός και οι κ. Λ. Λωτίδης και Π. Κατσιλιέρης (από το 1989), Γ. Ανωμερίτης και Θ. Κολιοπάνος (από το 1993), ενώ ο λαός αρχίζει να κουράζεται από τους βουλευτές- πρώην συνδικαλιστές: Εκτός οι κ. Δ. Πιπεργιάς (από το 1993), Χ. Πρωτόπαπας (από το 1996) και Α. Μακρυπίδης, αλλά και από την πτέρυγα της Ν.Δ. οι κ. Κ. Καραμπίνας (από το 1996) και ο εκ των ελαχίστων επαϊόντων περί το ασφαλιστικό Ν. Αγγελόπουλος (από το 1989). Εκτός ακόμη έμειναν βουλευτές που είχαν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους, όπως ο κ. Νικ. Νικολόπουλος (από το 1989) ή τον αιρετικό τους λόγο, Νικ. Γεωργιάδης. Τρανό, τέλος, δείγμα κομματικής τιμωρίας ήταν ο αποκλεισμός της υπερδραστήριας βουλευτού Μαγνησίας κ. Ζέττας Μακρή. Η υποστήριξη του αντάρτη υποψηφίου στις δημοτικές – νομαρχιακές εκλογές στον νομό της και η ρήξη με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη τής στοίχισαν ανέλπιστα την έδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή