Μπακογιάννη με Μπαν, Νίμιτς για τα Σκόπια

Μπακογιάννη με Μπαν, Νίμιτς για τα Σκόπια

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το θέμα των Σκοπίων, ούτως ή άλλως, κεντρικό στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, διογκωμένο λόγω της πρόσφατης απόφασης της κυβέρνησης του Καναδά να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, αναχώρησε χθες για τη Νέα Υόρκη η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να συμμετέχει στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το ζήτημα πρόκειται να είναι ένα από τα κεντρικά που θα τεθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή της με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, κ. Μπαν Κι Μουν, στον οποίο η υπουργός πρόκειται να επαναλάβει τις θέσεις της χώρας μας.

Αύριο η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο για το θέμα του ονόματος κ. Μάθιου Νίμιτς, με την ελληνική πλευρά να μην αποκλείει την πιθανότητα μιας νέας μεσολαβητικής προσπάθειάς του με υποβολή συγκεκριμένης πρότασης στο προσεχές διάστημα. Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος διέψευσε ως «ανυπόστατα» τα αναφερόμενα σε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επίκειται η κατάθεση ελληνικής πρότασης για το ζήτημα της ονομασίας. Το θέμα των Σκοπίων πρόκειται να τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει η κ. Μπακογιάννη τη Δευτέρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αναμένεται να ασκηθεί πίεση προς την Ελλάδα, καθώς πλησιάζουν οι ημερομηνίες για να εισέλθει στην τελική ευθεία η νατοϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ. Με την Αθήνα να δηλώνει ότι δεν θα αποποιηθεί των δυνατοτήτων που έχει σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., υπονοώντας ακόμη και την άσκηση βέτο, η πίεση για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί.

Αύριο η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον νέο Τούρκο ομόλογό της κ. Αλί Μπαμπατσάν, με τον οποίο αναμένεται να κάνουν μια συνολική επισκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να συζητήσουν για το Κυπριακό, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ασοσιέιτεντ Πρες, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη δεδομένη χρονική συγκυρία ευνοϊκή για να υπάρξει πρόοδος στα Ελληνοτουρκικά, με δεδομένο ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή.

Το Κυπριακό

Σε σχέση με το Κυπριακό, η κ. Μπακογιάννη θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ετερο κεντρικό θέμα, που θα απασχολήσει τη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. το πρωί της Τρίτης, είναι το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Για το ίδιο θέμα η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. στην τρόικα των σχετικών διαπραγματεύσεων κ. Β. Ισινγκερ, αλλά και με τον πρόεδρο της Σερβίας κ. Μπ. Τάντιτς. Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αφορούν τη σταθερότητα και την προοπτική της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Διπλωματικές πηγές της Αθήνας όμως δηλώνουν ότι η μέχρι τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και η αμερικανική θέση για ενδεχόμενη μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Δεκέμβριο, δεν διαμορφώνουν ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα.

Το απόγευμα της Δευτέρας η κ. Μπακογιάννη θα κάνει παρέμβαση στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τις Κλιματικές Αλλαγές στον ΟΗΕ, επικεντρωμένη στα σημεία ότι παρά τον διεθνή διάλογο, οι ουσιαστικές ενέργειες παραμένουν λίγες και ότι απαιτείται έντονη συνεργασία κρατών και διεθνών οργανισμών, αλλά και κίνητρα από τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή