Νέα σύγκρουση για το περιβάλλον

Νέα σύγκρουση για το περιβάλλον

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρησιμότητα ενός ενιαίου υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, για την προώθηση των ζητημάτων προστασίας της φύσης, υποστήριξε εκ νέου χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Αντιδρώντας, δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση χαρακτήρισαν χθες «προκλητικές, δεδομένης της συγκυρίας», τις δηλώσεις περί αναθεώρησης του άρθρου 24 για τα δάση και αποτελεσματικότερης προστασίας του περιβάλλοντος υπό τη σκέπη του ΥΠΕΧΩΔΕ και καλούν τον πρωθυπουργό να αναλάβει επειγόντως πρωτοβουλίες.

«Ενας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με ένα επιτελείο δίνει γρήγορες λύσεις και λύσεις υπέρ του Περιβάλλοντος», δήλωσε χθες ο κ. Σουφλιάς, υποστηρίζοντας ότι ο διαχωρισμός του ΠΕΧΩΔΕ θα δημιουργήσει γραφειοκρατικά εμπόδια στην κατασκευή των έργων υποδομής. Ο κ. Σουφλιάς επανέλαβε εν ολίγοις τις προχθεσινές του δηλώσεις, τις οποίες δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις (Greenpeace, WWF, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Mom, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων) χαρακτηρίζουν απογοητευτικές.

«Σε αντίθεση με την αυξημένη κοινωνική ευαισθησία για το περιβάλλον και με νωπές ακόμα τις προεκλογικές εξαγγελίες για δυναμική και εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση επιμένει οπισθοδρομικά και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προκαλεί, δηλώνοντας πως ο συνδυασμός περιβάλλοντος και δημοσίων έργων κάτω από το ίδιο υπουργείο είναι υπέρ του περιβάλλοντος», σημειώνουν. Παράλληλα αποδοκιμάζουν τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά για την αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση.

Οι δέκα οργανώσεις καλούν τον πρωθυπουργό και τον κ. Σουφλιά να αναλάβουν πρωτοβουλία για την προώθηση σειράς θεμάτων αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανάμεσα σε αυτά είναι η άμεση ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου, η δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων και η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, η απόσυρση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό και την έναρξη ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης, καθώς και τον επανακαθορισμό των κατευθύνσεων του εθνικού χωροταξικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή