Κερδίζει έδαφος ο «τρίτος πόλος» στην κούρσα της διαδοχής

Κερδίζει έδαφος ο «τρίτος πόλος» στην κούρσα της διαδοχής

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ευμετάβλητο τείνει να καταστεί το τοπίο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μια εβδομάδα μετά την εκλογική ήττα, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται διεργασίες για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, που ενδεχομένως θα εκφραστεί τελικώς και με μία ακόμη υποψηφιότητα για την ηγεσία, πέραν εκείνων του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου.

Στελέχη, όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Π. Ευθυμίου και η κ. Βάσω Παπανδρέου πήραν εξαρχής αποστάσεις από τους δύο μονομάχους και προέταξαν την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συζήτηση σε επίπεδο πανελλαδικής συνδιάσκεψης ή συνεδρίου, πριν από τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ προσέλθουν στην κάλπη για την εκλογή αρχηγού, όπως τελικά και συνέβη. Επίσης, οι κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Θ. Πάγκαλος και Κ. Σκανδαλίδης έχουν αποφύγει επιμελώς να ανοίξουν τα χαρτιά τους, αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα τη συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ολοι οι ανωτέρω, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις έως τώρα εξελίξεις, αλλά και για την «επόμενη ημέρα» για το κόμμα, είτε επικρατήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου, είτε ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία επιδιώξουν να τους δοθεί «λευκή επιταγή».

Το ερώτημα που απασχολεί πάντως, τα περισσότερα μεσαία και κατώτερα στελέχη, τα οποία δεν έλκονται από την προοπτική επανεκλογής του κ. Γ. Παπανδρέου ή από την ανάδειξη στην ηγεσία του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, είναι κατά πόσο το κενό που έχουν δημιουργήσει με τους χειρισμούς τους οι δύο, μπορεί να καλυφθεί από άλλον υποψήφιο. Τούτο βεβαίως μένει να απαντηθεί, στο διάστημα μέχρι τις 7 Οκτωβρίου οπότε και θα κατατεθούν επισήμως στο Εθνικό Συμβούλιο οι υποψηφιότητες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη συγκεκριμένη κατεύθυνση φέρονται να προβληματίζονται η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Θ. Πάγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο κοντά σε μια τέτοια απόφαση βρέθηκε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Η κ. Διαμαντοπούλου είχε σχεδόν αποφασίσει να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει ως «τρίτος πόλος» την ηγεσία, αμέσως μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη. Ομως, τελικώς μετέβαλε γνώμη, προτιμώντας να επανεκτιμήσει όλα τα δεδομένα, αφού υπάρχει και το σχετικό περιθώριο χρόνου. Ανάλογους προβληματισμούς φέρεται να έχει και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης. Εξάλλου, ο πρώην γραμματέας έχει σε ανύποπτο χρόνο καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την υπέρβαση του σημερινού ΠΑΣΟΚ, που κατά τη γνώμη πολλών έχει κλήσει τον ιστορικό του κύκλο. Τέλος, ο κ. Θ. Πάγκαλος αφήνει να εννοηθεί, όπως μεταδίδουν συνομιλητές του από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πως μπορεί να είναι υποψήφιος, αλλά μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου αποσυρθεί, εξέλιξη που πάντως δεν διαφαίνεται πια στον ορίζοντα.

Δυσχέρεια συντονισμού

Πάντως, παρά το γεγονός ότι για διαφορετικούς λόγους, η ιδέα μιας τρίτης λύσης εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο «μετασχηματισμός» της σε μια νέα υποψηφιότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρώτον, επειδή ο συντονισμός των λεγόμενων πρωτοκλασάτων είναι δυσχερής, καθώς οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ ορισμένων εξ’ αυτών είναι πρακτικά ανύπαρκτες εξαιτίας προγενέστερων συγκρούσεων, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη. Και δεύτερον, διότι όποιος πάρει μέρος στην κούρσα για την ηγεσία παράλληλα με τους κ. Γ. Παπανδρέου και Ευαγγ. Βενιζέλο, θα δεχθεί ισχυρό προσωπικό πλήγμα εάν δεν συγκεντρώσει ικανοποιητικά ποσοστά.

Πάντως, εάν το αμέσως επόμενο διάστημα συνεχιστεί η παράλληλη φθορά των κ. Γ. Παπανδρέου και Ευαγγ. Βενιζέλου, είναι πολύ πιθανό ο λεγόμενος «τρίτος πόλος» να αποκτήσει ισχυρότατη δυναμική και να αποτελέσει τον απρόβλεπτο παράγοντα στην πορεία προς την εκλογή ηγεσίας, στις 11 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή