Πρόβλημα αξιοπιστίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη μέρα των εκλογών δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον στο πολιτικό μας σύστημα, αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια ανέλπιστη γι’ αυτή νίκη, παρά την πεντακομματική Βουλή, που σε αυτή τη φάση την καθιστά πολιτικά κυρίαρχη, με τον προφανή κίνδυνο εκτροπής της κυριαρχίας σε καθεστώς.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσδοκίες μας, υπέστη ήττα που αναγνωρίστηκε άμεσα από τον πρόεδρό μας, ο οποίος και άνοιξε τις γνωστές εσωκομματικές διαδικασίες. Την κρίσιμη αυτή ώρα για την παράταξη, αλλά και το πολιτικό σύστημα, προέχει η νηφάλια ανάλυση των δεομένων, των επιπτώσεων και των προσδοκιών, ώστε με αίσθημα ευθύνης να επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αντί όμως της αναγκαίας αυτοσυγκράτησης βρεθήκαμε όλοι μπροστά στην ανάγκη να λυθεί το θέμα της ηγεσίας μέσα στις πρώτες μέρες και υπό το ψυχολογικό βάρος του αποτελέσματος. Ευτυχώς, οι ομόφωνες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, δίδουν την ελπίδα μιας πολιτικής ωριμότητας και επαρκή χρόνο για ουσιαστική συζήτηση πάνω στα αίτια της ήττας και τις θέσεις για το αύριο της παράταξης και της χώρας. Γεγονός παραμένει ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε, και κυρίως προς τα αριστερά του. Πολλά μπορούν να ειπωθούν, όμως θεωρώ ότι δεν πείσαμε το εκλογικό σώμα για την αξιοπιστία μας ούτε για το πολιτικό μας στίγμα.

Οι πολίτες δεν αρκούνται στις υποσχέσεις ούτε καν στις δεσμεύσεις των πολιτικών. Στην εποχή της πλήρους αμφισβήτησης της πολιτικής και των πολιτικών, η αξιοπιστία κατακτιέται βήμα βήμα, δήλωση δήλωση, ενέργεια ενέργεια. Είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, συνέπειας και συνέχειας.

Το πολιτικό στίγμα προϋποθέτει ιδεολογικό προσανατολισμό, σαφήνεια θέσεων, προβολή και συζήτησή τους, ώστε να γίνουν κτήμα των πολιτών. Το πρόγραμμά μας, προϊόν σκληρής δουλειάς όλων των στελεχών μας -παρά τις ενδεχόμενες ασάφειες που προέκυψαν από την ομόφωνη αποδοχή του-, δίνει το πολιτικό μας στίγμα. Ομως ο προγραμματικός μας λόγος δεν πέρασε. Προτιμήσαμε τη μάχη των εντυπώσεων και του ξύλινου πολιτικού λόγου και τη χάσαμε, γιατί οι αντίπαλοί μας ήταν καλύτεροι σε αυτή τη μάχη.

Το συμπέρασμά μου, αλλά και η αυτοκριτική μου, είναι ότι παρά τις προσπάθειές μας για την επικράτηση της προγραμματικής αντιπαράθεσης και αυτής για την ικανότητα παραγωγής θετικού αποτελέσματος για τη χώρα και τους πολίτες, χάσαμε τη μάχη του πολιτικού στίγματος και της αξιοπιστίας.

Μετά το μήνυμα αυτογνωσίας και αυτοσυγκράτησης, το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε είναι η ανάγκη για πολιτικό στίγμα και αξιοπιστία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή