Ενταση στις σχέσεις Κύπρου, Συρίας λόγω Τουρκοκυπρίων

Ενταση στις σχέσεις Κύπρου, Συρίας λόγω Τουρκοκυπρίων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενόχληση της Λευκωσίας έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Συρίας έχει προχωρήσει σε συμφωνία με το τουρκοκυπριακό καθεστώς για επισκέψεις τουριστών με τουρκοκυπριακά διαβατήρια χωρίς θεωρήσεις. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα του τουρκικού και του τουρκοκυπριακού Τύπου, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρώτο δρομολόγιο κρουαζιερόπλοιου από την κατεχόμενη Αμμόχωστο στη Λαττάκεια της Συρίας. Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή αναμένεται να θέσει το θέμα στον Σύρο ομόλογό της Ουαλίντ Αλ Μέλεμ, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι ο επιτετραμμένος της Συρίας είχε διαβεβαιώσει την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία με τα Κατεχόμενα γύρω από το θέμα. Ο επιτετραμμένος συναντήθηκε, πάντως, χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Φώτη Φωτίου και δεσμεύθηκε να δώσει την επίσημη θέση της κυβέρνησής του σε σχέση με τον ελλιμενισμό του τουρκικού κρουαζιερόπλοιου στη Λαττάκεια. Ο κ. Φωτίου ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο η συριακή κυβέρνηση θα ανεχθεί ή θα επιτρέψει δρομολόγια μεταξύ του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου και της Λαττάκειας, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει έμμεση αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος.

Η θέση του κ. Μπαρό

Για το θέμα ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος μεταφορών Ζακ Μπαρό, που βρίσκεται στην Κύπρο. «Η Τουρκία πρέπει να σέβεται όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ αυτών και την Κύπρο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «είναι ένα θέμα για το οποίο οι κυπριακές αρχές θα καταλήξουν σε συμπεράσματα». Μιλώντας εξάλλου σε συνέδριο για τη ναυτιλία, ο κ. Μπαρό υπογράμμισε ότι η απαγόρευση των υπό κυπριακή σημαία πλοίων να εισέλθουν στα τουρκικά λιμάνια δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου και της Ε.Ε., αλλά και της ίδιας της Τουρκίας.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, οι πιθανότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών είναι η 17η και η 24η Φεβρουαρίου 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή