Μηνύματα από Νίμιτς προς Αθήνα και Σκόπια

Μηνύματα από Νίμιτς προς Αθήνα και Σκόπια

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σκοπιανό εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση, καθώς η διεθνής συγκυρία πιέζει για λύση και ο μεσολαβητής του ΟΗΕ σταθμίζει προσεκτικά τα δεδομένα πριν καταθέσει την τελική του πρόταση για το όνομα. Ταυτόχρονα, στο άλλο «εθνικό θέμα», των σχέσεων με την Τουρκία, διαφαίνεται νέα δυναμική, με τους επανεκλεγέντες Καραμανλή και Ερντογάν να εμφανίζονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε βήματα ουσίας και τη διεθνή κοινότητα να πιέζει και πάλι για πρόοδο στο Κυπριακό. Η ανησυχία για το επικίνδυνο αδιέξοδο στο Κόσοβο και η αυξημένη ευαισθησία για το περιβάλλον συμπληρώνουν το πλαίσιο των επαφών της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα έναντι και της εξέτασης του αιτήματος των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έστειλε μηνύματα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια. Ο Μάθιου Νίμιτς έκρινε ότι «δεν θα ήταν χρήσιμο» να καταθέσει αυτή τη στιγμή την τελική του πρόταση για το όνομα, επιλέγοντας να δηλώσει ότι προς το παρόν η διαδικασία συνεχίζεται με βάση τις προβλέψεις των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στα ψηφίσματα του Σ.Α., ο κ. Νίμιτς κατέστησε σαφές προς τα Σκόπια ότι οφείλουν να αποφεύγουν προκλητικές ενέργειες, ενώ η επισήμανσή του γύρω από την ανάγκη εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας δύναται να ερμηνευθεί ως παρότρυνση προς την Αθήνα να μην παρεμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ, καθώς μια τέτοια ενέργεια αντίκειται στις πρόνοιες της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1995.

Εσωτερικές πιέσεις

Πάντως, σε μια απόπειρα άσκησης διπλωματικής πίεσης προς τα Σκόπια, πολιτικής κάλυψης έναντι του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, αλλά και χειρισμού των ισορροπιών στο εσωτερικό της Ν.Δ., η κ. Μπακογιάννη διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει «όλες τις δυνατότητες» που διαθέτει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Η κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το Σκοπιανό περιελάμβανε και συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ με τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος την προηγουμένη είχε συναντηθεί και με την κ. Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στον Μπαν Κι Μουν ότι η διαιώνιση της εκκρεμότητας γύρω από το όνομα δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή, ενώ ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι «πολιτικές εντάσεις, μετά τη λήξη των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, θα υποχωρήσουν και θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη συνέχιση των συνομιλιών για την ονομασία». Μίλησε δε για «αντιφατική κατάσταση, στην οποία ο ΟΗΕ ως οργανισμός ασκεί de facto αντίθετη πολιτική από αυτή που ασκεί η πλειοψηφία των χωρών-μελών του, καθώς η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έχει ήδη αναγνωριστεί με τη συνταγματική της ονομασία από 117 μέλη του».

Εκτός του Σκοπιανού, στην ατζέντα της κ. Μπακογιάννη βρέθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Στην πρώτη της συνάντηση με το νέο Τούρκο ομόλογό της, Αλί Μπαμπατζάν, εκφράσθηκε η κοινή πρόθεση να δοθεί νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Είμαστε γείτονες, πιστεύουμε ότι πρέπει να εργαστούμε όσο πιο στενά γίνεται για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στις οποίες ήδη έχουμε πετύχει χειροπιαστά αποτελέσματα», σημείωσε η υπουργός, ενώ ο κ. Μπαμπατζάν επεσήμανε ότι διανοίγονται «νέοι ορίζοντες συνεργασίας, καθώς στις δύο χώρες υπάρχουν νέες κυβερνήσεις που έλαβαν ισχυρή εντολή από τους λαούς τους να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των οικονομικών και των πολιτικών σχέσεων». Ο κ. Μπαμπατζάν ευχαρίστησε την Αθήνα για την υποστήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Καθώς εκκρεμεί η αναβληθείσα επίσκεψη Γκιουλ, η κ. Μπακογιάννη προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό της να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ ο κ. Μπαμπατζάν επανέλαβε την τουρκική πρόσκληση για επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα.

Η κ. Μπακογιάννη συζήτησε τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον γ.γ. του ΟΗΕ. Ο τελευταίος υποστήριξε την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, στην οποία εγείρει εμπόδια η τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το Κόσοβο, το οποίο συζήτησε με τον Σέρβο πρόεδρο Τάντιτς και τον Αλβανό ομόλογό της Μπάσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή