Πρεμιέρα αύριο στην πεντακομματική Βουλή

Πρεμιέρα αύριο στην πεντακομματική Βουλή

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορκωμοσία των νέων «τριακοσίων» και πρεμιέρα για την Η΄ Αναθεωρητική Βουλή αύριο μέσα σε ένα άκρως ενδιαφέρον πολιτικό περιβάλλον, το οποίο κυρίως χαρακτηρίζουν η κρίση και οι διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Πρεμιέρα για μια άκρως ενδιαφέρουσα Βουλή, που η πεντακομματική της σύνθεση προοιωνίζεται έντονες πολιτικές διεργασίες, εγρήγορση και κυρίως συνεχή δοκιμασία συνοχής και ετοιμότητας για το κυβερνών κόμμα.

Η τελετή του αγιασμού και της ορκωμοσίας θα είναι μια πανηγυρική διαδικασία με την είσοδο 84 ολοκαίνουργιων βουλευτών και άλλων 16, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επανακαταλαμβάνουν έδρες και εδώλια που κατείχαν και κατά το παρελθόν. Πεντακομματική Βουλή είχαμε και προ ενδεκαετίας, το 1996-2000, αλλά χωρίς να έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της για το κυβερνών κόμμα. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς υπάρχει η ισχνή πλειοψηφία των 152 ψήφων. Πάντως, η κοινοβουλευτική ιστορία έχει αποδείξει ότι όσο πιο «αδύναμες» οι πλειοψηφίες, τόσο πιο συνεκτική και συσπειρωμένη η κοινοβουλευτική ομάδα, αφού τα ανακλαστικά αυτοσυντήρησης λειτουργούν καλύτερα. Μεθαύριο, λ.χ., θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Ο κ. Δ. Σιούφας θα εκλεγεί ούτως ή άλλως, αλλά η όλη διαδικασία θα είναι μια δοκιμασία συνοχής, όμως μόνον για τις εντυπώσεις. Κι αυτό γιατί, κατά κοινοβουλευτική πρακτική, πάντα στις μυστικές ψηφοφορίες προκύπτουν αρνητικές ψήφοι διαμαρτυρίας και προσωπικής πικρίας, που ίσως υποχρεώσουν σε δεύτερη ψηφοφορία, αν είναι πέραν της μιας αρνητικές ψήφοι. Στην αντίστοιχη εκλογή του Απριλίου 1990, ο Αθανάσιος Τσαλδάρης είχε πάρει με την πρώτη ψηφοφορία τις 151 ψήφους, όσες είχε εξασφαλίσει και το κόμμα του. Αντιστοίχως, ο κ. Απ. Κακλαμάνης έχασε το 1996 δέκα τουλάχιστον ψήφους και χρειάστηκε να επαναληφθεί η ψηφοφορία, ενώ και η τ. πρόεδρος κ. Αννα Μπενάκη- Ψαρούδα είχε πάρει το 2004 δύο ψήφους λιγότερες. Πολιτικό ζήτημα που παραμένει ανοικτό είναι η υπόδειξη και του νέου α΄ αντιπροέδρου της Βουλής, τουλάχιστον ύστερα από την υπουργοποίηση του κ. Σ. Χατζηγάκη. Στους διαδρόμους ακούγεται ότι επιθυμία είναι να καταληφθεί η θέση από γυναίκα, ύστερα κι από την αλλαγή φρουράς στο πρόσωπο του προέδρου. Στην περίπτωση αυτή ακούγεται το όνομα της κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, που θα πάρει ταυτόχρονα και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ακουγόταν επίσης και το όνομα της κ. Ελσας Παπαδημητρίου, η οποία είναι από τους λίγους βουλευτές που έχει μεγάλη θητεία και εξαιρετικές επιδόσεις στην κοινοβουλευτική διπλωματία και ειδικά στα ευρωπαϊκά θέματα. Πάντως, μέχρι αργά χθες το μεσημέρι, δεν είχαν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Αντιθέτως, ειλημμένη φαίνεται πως είναι η απόφαση για την τοποθέτηση του κ. Νίκου Στεφάνου, στενού συνεργάτη του Δ. Σιούφα και στο υπ. Ανάπτυξης, στη θέση του γενικού γραμματέα της Βουλής.

Η μεγάλη μάχη των προγραμματικών δηλώσεων θα δοθεί το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας, οπότε, πέραν βεβαίως του νέου κυβερνητικού προγράμματος που θα αναλυθεί από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εικόνα που θα παρουσιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ύστερα και από τη σύνοδο της κοινοβουλευτικής του ομάδας αύριο. Μία παρόμοια εικόνα -αλλά υπό δραματικές συνθήκες- είχε ζήσει η Βουλή τον Δεκέμβριο του 1995, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην εντατική και τους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ να δίνουν «το παρών» στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 1996. Είναι πάντως δεδομένο ότι μέχρι την 11η Νοεμβρίου το ενδιαφέρον θα είναι εστιασμένο στις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ όσον αφορά το καθαυτό έργο της Βουλής, υπάρχει υλικό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είχαν συζητηθεί στις επιτροπές και ήταν έτοιμα προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τη χάρτα των δικαιωμάτων των επιβατών της ακτοπλοΐας, του υπουργείου Απασχόλησης για την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση κοινωνικής ασφάλισης» και των υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας για το νέο θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας. Είχε επίσης κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, που μάλλον θα είναι το πρώτο που θα επανακατατεθεί. Στις άμεσες προτεραιότητες θα είναι και η συγκρότηση της επιτροπής αναθεωρήσεως του Συντάγματος, αφού η Βουλή αυτή ούτως ή άλλως είναι αναθεωρητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή